10 SEP, 2024 • Nieuws

Draghi biedt belangrijke bouwstenen herstel concurrentiekracht EU

VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het rapport van de Italiaanse oud-premier Draghi dat oproept tot meer samenwerking voor een concurrerende Europese economie. Het rapport benadrukt de noodzaak van forse investeringen in innovatie, klimaat-energiebeleid en veiligheid en biedt belangrijke bouwstenen voor het herstel van de concurrentiekracht van de EU.

Al geruime tijd leven er bij de achterban van VNO-NCW en MKB-Nederland en bij het brede Europese bedrijfsleven zorgen over het afkalvend concurrentievermogen van de EU. Een fragmenterende interne markt, energieprijzen die niet tegen die van landen buiten Europa op kunnen, uitbundige staatssteun voor innovatie en verduurzaming buiten de EU en een tsunami aan Europese regelgeving leiden tot de de-industrialisatie van Europa. En daarmee op termijn het verlies van banen en welvaart en een toenemende afhankelijkheid van andere landen – terwijl de wereld om Europa heen juist grimmiger wordt.

Innovatie, energiebeleid en veiligheid
Draghi wijst op drie beleidsterreinen waar extra actie vereist is: innovatie, klimaat- en energiebeleid en veiligheid. Zo moet de EU met name in opkomende technologieën zijn innovatiecapaciteit drastisch verhogen, pleit Draghi voor het versterken van de Europese defensie-industrie en benadrukt het rapport de noodzaak om Europese energieprijzen concurrerender te maken. VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen een gezamenlijk Europees perspectief op deze belangrijke onderwerpen die vragen om een beleid dat over landsgrenzen heen gaat.

Meer Europese financiële middelen
Om de benodigde investeringen te financieren pleit Draghi voor een breed scala aan maatregelen, zoals het versterken van de Europese kapitaalmarkten en het gemeenschappelijk lenen van geld. ‘Willen we de concurrentie met de VS en China aangaan, dan is er fors meer Europees geld nodig. We onderschrijven daarom de oproep van Draghi voor meer eigen Europese financiële middelen voor industrie- en innovatiebeleid’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Van analyses naar concrete acties
De zorgen over de concurrentiekracht van Europa zijn niet nieuw. Sinds begin jaren ’90 groeide het BBP in de VS met 30 procent meer ten opzichte van de EU. Het aandeel van de Europese industrie in de wereldeconomie daalde van 21 procent in 2000, naar 14,3 procent in 2020. ‘Het herstel van de Europese economie moet hét centrale thema zijn voor de nieuwe commissie van Von der Leyen. Met het rapport Draghi en het al eerder gepresenteerde rapport van Enrico Letta over de interne markt liggen de analyses klaar. Nu is het zaak om over te gaan tot concrete acties.’

eu (europese unie)interne markt