16 SEP, 2022 • Europees nieuws
Esther de Lange (CDA): 'Ik ben blij met het voorstel voor een critical raw materials wet (...), strategisch is dit erg belangrijk'
State of the Union – 14.09.2022
In de traditionele State of the Union toespraak in het Europees Parlement van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, stond deze week de energiecrisis centraal. Haar voorstel om overwinsten van energiebedrijven snel af te willen gaan romen en deze terug te geven aan consumenten en het MKB, die nu lijden onder torenhoge energieprijzen, is niet verrassend maar wel fundamenteel en zo nog niet eerder voorgekomen. Ook ben ik blij met het voorstel voor een critical raw materials wet, om de Europese afhankelijkheid van andere werelddelen op het gebied van belangrijke grondstoffen te beperken. Strategisch is dit erg belangrijk.
De opbrengst van het afromen van de overwinsten van producenten van wind- en zonne-energie, door de koppeling aan de gasprijs, blijft in de voorstellen in de Lidstaten. Die kunnen zo kwetsbare groepen en het MKB, zoals bakkers, snel helpen en deze middelen tevens inzetten voor de op- en uitbouw van kritische infrastructuur, zoals LNG-terminals, ter vermindering van de huidige afhankelijkheid van Russisch gas. Tevens wil de Commissie dat we verplicht energie gaan besparen: 5% tijdens de piekuren. Dit zowel om gas te besparen als om de prijs ervan te drukken.
Over de energieplannen, het afromen van de overwinsten, lijkt een definitief akkoord aan het eind van deze maand binnen handbereik. Door de gekozen procedure hebben de Lidstaten hier een zwaardere rol dan het Europees Parlement. Ik vind dat in deze moeilijke omstandigheden niet zo erg, we moeten nu vooral snel leveren. Als de EU deze maatregelen besluit zijn we het wat mij betreft aan onze burgers en bedrijven verplicht deze snel nationaal te implementeren, ook in Nederland.
Esther de Lange
Delegatieleider CDA fractie in het Europees Parlement