14 FEB, 2025 • Nieuws

Groene groeiers pakken stikstofvraagstuk aan

Vandaag, 14 februari, is de dag dat vicepremier Fleur Agema tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president een nieuwe ministeriële commissie aankondigt voor de aanpak van het stikstofvraagstuk. Nederland zit op slot, dat wil zeggen dat er geen vergunningen worden afgegeven voor allerlei bouwprojecten omdat deze teveel stikstof zullen deponeren en daarmee natuurgebieden kunnen schaden.

Ondertussen investeert groene groeier VDL De Meeuw in een houtproductielijn voor de woningbouw. De lijn is begin dit jaar in gebruik genomen in het Brabantse Oirschot en de bedoeling is dat lokale boeren hiervoor de biobased grondstoffen, zoals populieren hout, gaan leveren.

Projectontwikkelaar Bakkers Hommen heeft een plan klaar liggen voor de bouw van 500 appartementen bovenop een grote garage in Merwe-Vierhavens in Rotterdam. VDL De Meeuw mag deze houten huizen leveren. Het project past perfect in het beleid van de provincie Zuid-Holland, die in het optoppen een van de oplossingen voor de woningnood ziet.

In deze podcast hoor je hoe groene groeiers samen de schouders zetten onder een duurzame businesscase en een aantal grote maatschappelijke uitdagingen aangaan. Niet door te praten, maar door het te doen.

Podcast (31 min.) 

Bram van Rijt, directeur VDL De Meeuw: “We zullen op een andere manier moeten bouwen. Afzet voor de boeren is er! We vinden elkaar in een gemeenschappelijke visie, nu komt het erop aan de productie op schaal te krijgen met in Nederland gegroeide grondstoffen. Wij produceren in Oirschot 500 vierkante meter huisvesting per dag. Naar die schaal wil ik ook met de biobased productielijn.”

De nieuwe aanpak in het Merwe-Vierhaven-project zorgt voor de volgende oplossingen:
1. Nieuw verdienmodel voor de boeren

2. Substantiële reductie stikstofdepositie: modulaire huizenbouw in de fabriek geeft 75 procent minder stikstofuitstoot dan traditionele bouw.

3. Hergebruik materialen mogelijk door modulaire houtbouw.
– Handig als de voorspelling uitkomt dat onze bevolking vanaf 2050 afneemt en huizen leeg komen te staan.
– Ook handig als de woningen die nu voor starters gebouwd worden, straks nodig zijn als grotere gezinswoningen.

4. Biobased grondstoffen, zoals bomen, hebben een veel lagere CO2-footprint dan beton en staal (de traditionele grondstoffen voor woningbouw). Bovendien slaan bomen CO2 op.

In deze podcast daagt Jeroen van Spijk, programmadirecteur Optoppen bij de provincie Zuid-Holland de groene groeiers Bram van Rijt, directeur VDL De Meeuw, en Rene Westerlaken, architect en secretaris van de Populierenvereniging uit. Tom Bakkers, mede-eigenaar van projectontwikkelaar Bakkers Hommen, licht het project in Merwe-Vierhavens toe. Robin Rotman is presentator.

Uitdaging voor de luisteraar: speur de fabrieksgeluiden, zoals timmeren en zagen, op in de podcast.

stikstof