22 SEP, 2020 • Europees nieuws
Het water staat ze aan de lippen
De nood is hoog bij reisorganisaties. Gesloten grenzen en reisbeperkingen hebben geleid tot massale annuleringen. Nieuwe boekingen blijven grotendeels uit vanwege onzekerheid en angst voor een tweede golf. Voorzitter van de Vereniging voor Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) Ton Brinkman over de uitdagingen van de toerismesector in coronatijd.
Al sinds maart bevindt de reisbranche zich in zeer roerig vaarwater. Na het verzorgen van veilige repatriëring van reizigers onderweg volgden annuleringen van reizen, verplichte terugbetalingen, verstrekken van vouchers en voorlichting aan de reiziger. De coronacrisis heeft de weeffouten in het Europees wettelijk kader, waarin de rechten van reizigers zijn vastgelegd, pijnlijk blootgelegd. Reisorganisaties dragen bij pakketreizen in gevallen van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden, zoals een pandemie, alle risico’s en kosten. De consument is volledig gevrijwaard, waardoor de risico’s en lasten onevenredig zwaar op de schouders van de kleinschalige reisorganisaties drukken.
Onduidelijke reisadvisering
Langzamerhand wordt duidelijk dat het organiseren van verre reizen vermoedelijk pas in 2021 of zelfs in 2022 kan worden opgepakt. Voor de helft van de ca. 400 VvKR-leden die zijn gespecialiseerd in Europese reizen is het vaak onduidelijk of reizen naar een bepaald land binnen Europa mogelijk is. Hier ontbreekt afstemming op Europees niveau en stapelt onduidelijkheid en onbegrip voor reisadviezen zich op. Vaak zijn slechts de reizen dichtbij huis (wandel-, fiets- en treinreizen) nog uit te voeren.
Steunmaatregelen
De kleinschalige reisondernemingen zijn vaak hoofdelijk aansprakelijk voor hun bedrijf. Velen van hen werken uit huis en komen meestal niet in aanmerking voor de corona-ondersteuning door de overheid. Een faillissement leidt voor deze ondernemers tot een persoonlijk faillissement. Het uitblijven van inkomsten en aanbetalingen uit het buitenland en de hoge kosten van repatriëring en veel extra dienstverlenende werkzaamheden, vormen een buitensporige financiële aderlating voor de reisspecialisten. Dit gaat voor velen het risico van het zelfstandig ondernemen te boven.
Noodzaak aanpassing EU-richtlijn pakketreizen
Het staat buiten kijf dat het Europees wettelijk kader, en dan vooral de EU-richtlijn voor pakketreizen, aangepast moet worden, zodat de lusten en lasten eerlijker tussen consument en ondernemer verdeeld kunnen worden. In dat geval hebben wij er vertrouwen in dat onze leden met de focus op duurzamer reizen een goede toekomst tegemoet gaan.
Ton Brinkman
Voorzitter Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)