3 MRT, 2021 • Column

Lastenverzwaring gaat niet met groei samen

Vroeger leerde ik altijd dat je een euro eerst moet verdienen voor je hem kan uitgeven. Dat was een simpele les van mijn moeder. Ik moest er weer aan denken toen ik me deze week verdiepte in de doorrekening van alle partijprogramma’s door het Centraal Planbureau.

 
Lasten verhogen met 42 miljard

Natuurlijk had iedereen het al snel over de enorme lastenverzwaringen die partijen denken richting het bedrijfsleven te kunnen doorvoeren. Wat mij opviel: dat dit ogenschijnlijk ook zonder schade aan de economie kan. Ik ben geen modelbouwer maar het komt me toch wel heel vreemd voor dat je in de modellen van het CPB als PvdA blijkbaar de lasten kan verhogen met wel 42 miljard euro en ondertussen gewoon een groei van de economie van 1,9 procent kan realiseren. Bij mij en – ik denk bij veel ondernemers – wil het er niet in dat dat kan samengaan. Je creëert veel banen in de publieke sector, schroeft de belastingen lekker flink op en je creëert nog extra groei ook? Dat is niet houdbaar op lange termijn voor een gezonde economie met werk, goede belastinginkomsten en florerende bedrijven die hier graag ondernemen en verduurzamen.
 

Juist investeringen nodig

Hoe kun je dit soort plannen presenteren tijdens de diepste crisis in decennia? Terwijl we juist alles moeten doen om investeringen aan te jagen, schuldenbergen af te lossen en bedrijven te helpen bij de energietransitie. Ondertussen moeten we zoveel mogelijk banen in stand zien te houden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liet deze week goed zien dat je dan moet oppassen met hoe je omgaat met de industrie. Voor je het weet schroeven bedrijven hun productie in Nederland terug en is het klimaat slechter af door meer uitstoot elders. Terwijl we juist een koploper willen worden als het gaat om innovatie en de energietransitie.  
 

Voor de formatietafel

Voor wie wil weten hoe het wél kan, is het wellicht aardig om de berekeningen van de Rabobank-economen te bekijken die ze hebben gedaan op basis van onze Agenda 2030. Meer groei, zonder extreme lastenstijgingen en met een behapbare staatschuld. Hopelijk wordt aan de formatietafel ook naar dit soort berekeningen gekeken.  

 

Thomas Grosfeld

Beleidssecretaris innovatie

coronacrisiseconomische groeienergietransitieindustrieinvesteringenondernemerslastentweede kameruitstootverkiezingen TK2021werkgeverslasten