17 DEC, 2024 • Nieuws

Ondernemers presenteren bouwstenen voor succesvolle Clean Industrial Deal

De Europese industrie staat onder druk. Bedrijven in Europa hebben steeds meer moeite om te concurreren met ondernemingen uit de Verenigde Staten en China. Mede daarom stellen bedrijven investeringen voor verduurzaming uit of verplaatsen zij hun productie. Om dit tij te keren, werkt de Europese Commissie aan de Clean Industrial Deal – een plan om de industrie te versterken door versneld te verduurzamen weer concurrerend te maken. VNO-NCW heeft voor dit plan enkele belangrijke bouwstenen opgesteld. “Als we snel actie ondernemen, kunnen we ervoor zorgen dat de benodigde investeringen snel loskomen,” aldus de ondernemersorganisatie.

Volgens VNO-NCW moet er allereerst een oplossing komen voor de hoge energieprijzen in Europa. Elektriciteit is hier twee tot drie keer duurder dan in de VS, en gas zelfs vier tot vijf keer. Hierdoor wordt het voor de industrie te duur om producten in Europa te produceren. Versnelde investeringen in schone energie zoals wind, zon en kernenergie zijn essentieel om prijzen weer concurrerend te maken. In de tussentijd zal Nederland zelf stappen moeten zetten om verschillen met buurlanden te verkleinen, bijvoorbeeld door de netwerkkosten niet meer via de energierekening te laten lopen en steunmaatregelen die andere landen toepassen ook in Nederland toe te passen.

Verder is het van belang om de marktvraag naar duurzame producten te stimuleren, zodat de productie van groenere producten in Europa gaat lonen. Door vast te leggen dat een deel van de brandstof, of producten zoals staal of plastics worden gemaakt met duurzame of circulaire grondstoffen en dat dit ook in Europa wordt geproduceerd (Made in Europe).

In Nederland liggen alleen al bij de twintig grootste bedrijven ruim honderd duurzame projecten en investeringsplannen klaar die wachten op uitvoering. Toch worden deze plannen onvoldoende omgezet in concrete investeringsbeslissingen, omdat er momenteel te weinig zicht is op terugverdienmogelijkheden. Redenen hiervoor zijn naast de hoge energieprijzen en een gebrek aan marktvraag, onder andere de beperkte energie-infrastructuur en trage vergunningstrajecten.

Voor Nederland en Europa is het cruciaal dat de benodigde investeringen om installaties te realiseren voor de productie van groene brand- en grondstoffen, zoals elektrolysers, biofuel-fabrieken, groen staal en plastic-recyclinginstallaties snel op gang komen. Met de Clean Industrial wil de Europese Commissie de grootste obstakels wegnemen om daarmee de investeringen los te krijgen.

VNO-NCW werkt de komende tijd graag samen met de Commissie aan een succesvolle implementatie en uitrol van de Clean Industrial Deal. Lees hier onze volledige inzet.

Bouwstenen Clean Industrial Deal