25 APR, 2025 • Nieuws

Ondernemersorganisaties: 'Goede stappen industrie, maar zorgen energietarieven blijven'

Het is goed dat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG) vandaag in haar Kamerbrief over klimaat, energie en industrie een aantal serieuze maatregelen neemt om het ongelijke speelveld voor de industrie te verkleinen. Positief is ook dat de minister maatregelen aankondigt waarmee bedrijven in Nederland doorkunnen met verduurzamen. VNO-NCW en MKB-Nederland houden echter grote zorgen over onder andere de hoge energietarieven in Nederland en blijven het gesprek met het kabinet voeren richting Prinsjesdag.

De industrie in Nederland staat onder druk: productie wordt afgeschaald, bedrijven sluiten en investeringen blijven uit, ook de groene investeringen. Nederland heeft dit zelf veroorzaakt, door onze hoge energietarieven en nationale heffingen. Tegelijkertijd is de industrie belangrijker dan ooit: voor onze weerbaarheid in de snel veranderende geopolitieke situatie en voor onze welvaart en werkgelegenheid. Er zijn twee miljoen banen aan verbonden.

Ongelijk speelveld

De minister neemt nu verstandige stappen om dat ongelijke speelveld te verkleinen. Zo kunnen bedrijven net als in de buurlanden tot 2027 gebruik maken van de Indirecte Kosten Compensatie (IKC). De mkb-maakbedrijven zullen ook profijt hebben van de verlaging van de energiebelasting. Het is goed dat er naar de zorgen van het bedrijfsleven is gekeken en dat de plastic-heffing wordt teruggedraaid. Wel moet er voor augustus een alternatieve dekking worden gevonden. Verder wordt de CO-2-heffing verlicht. Dit is ook weer een heffing die alleen Nederland boven op het Europese ETS-systeem toepast. Het is daarom belangrijk om door te praten over alternatieven voor de CO-2-heffing zoals minister Hermans ook aanbiedt.

Nettarieven

De hoge energietarieven blijven echter zorgelijk. Het kabinet ziet af van de VCR, een korting die buurlanden wel inzetten voor bedrijven die veel elektriciteit verbruiken. En ook generieke maatregelen die de hoge nettarieven voor huishoudens, mkb en industrie moeten dempen blijven vooralsnog nog uit. Juist met de nettarieven loopt Nederland zwaar uit de pas, terwijl Duitsland en België plannen hebben om de nettarieven nog meer te verlagen. Wel gaat het kabinet tot Prinsjesdag met een positieve houding op zoek naar een manier om de hoge nettarieven generiek naar beneden te brengen. VNO-NCW en MKB-Nederland zien hierin een uitgestoken hand en blijven hierover in gesprek met het kabinet.
Goed nieuws is verder dat via het Social Climate Fund middelen ter beschikking worden gesteld om steun te bieden aan kwetsbare huishoudens en mkb. Zorgelijk is dat de lasten voor water voor bedrijven sterk worden verhoogd. Afhankelijk van de uitwerking kan zo de transitie naar circulair watergebruik juist worden bemoeilijkt.

Verduurzaming

Het kabinet zet een grote en belangrijke stap door het mogelijk maken van een forse uitbreiding van CO2-opslag. Voor bedrijven is dit een belangrijke toepassing om emissies te verlagen, omdat ze nog niet op een andere manier kunnen verduurzamen. Minister Hermans maakt daarnaast het produceren en gebruik maken van groene waterstof aantrekkelijker met subsidie en normering. Voor de verduurzaming van bedrijven komt er komend jaar opnieuw 8 miljard euro vrij via de subsidie SDE++. Tenslotte zet het kabinet in op het beteugelen van de netcongestie door de procedures en voorbereidingen voor de uitbreiding van het stroomnet te verkorten en flexibel gebruik van elektriciteit te bevorderen.

Mobiliteit

Het kabinet neemt maatregelen die elektrische voertuigen betaalbaarder moeten maken, en kiest er tegelijkertijd voor om aanvullende heffingen in te voeren op fossiele bedrijfsauto’s. Maatregelen die bijdragen aan de betaalbaarheid van elektrische voertuigen zijn welkom, maar de aangekondigde plannen lijken hiervoor onvoldoende. Met de daarbij aanvullende normering op zakelijke leaseauto’s zullen werkgevers naar verwachting meer kwijt zijn aan mobiliteit, zelfs als zij de overstap maken naar elektrische voertuigen. Dit terwijl werkgevers al te maken hebben met een stapeling van maatregelen: van CO-2-registratie tot milieuzones voor bestelauto’s en verdere vermindering van subsidies. Het gevolg hiervan is dat de kosten en complexiteit voor werkgevers toenemen. De ondernemersorganisaties zullen de voorgenomen maatregelen nader bestuderen en de impact hiervan op werkgevers onderzoeken. Het uitgangspunt blijft hierbij dat maatregelen mobiliteit voor iedereen simpel, betaalbaar en toegankelijk moeten houden en dat zij moeten bijdragen aan duurzaam vervoer.

industrie