24 SEP, 2024 • Column

Ook mkb verdient toegang tot snelle douanediensten

In de Europese Unie wordt onderhandeld over hervormingen van de douaneregels. Groot onderhoud staat op het programma, waarmee de procedures voor import en export van goederen eenvoudiger en transparanter moeten worden. Klinkt goed natuurlijk. 

Alleen lijken vooral grote importeurs daarvan te profiteren. Dat komt omdat straks alleen door de overheden aangewezen ‘Trust&Check’ (T&C) traders (dat zijn importeurs of douanedienstverleners die voor derden werken) in aanmerking komen voor de voorkeursbehandeling, waarmee ze extra snel de douaneformaliteiten kunnen regelen.  Veel kleinere importeurs kunnen die status niet krijgen, omdat zij aan te veel voorwaarden moeten voldoen. Nu is voor aantoonbaar bonafide bedrijven een alternatieve regeling beschikbaar. Die dreigt te verdwijnen.

Ideaal doelwit

Daar bovenop komt nog dat bedrijven die een voorkeurspositie willen houden, allerlei data realtime moeten gaan delen met douanediensten, in een nieuwe Europese Datahub. Ik maak me daar oprecht zorgen over, mede omdat in het voorstel nu nog compleet onduidelijk is of niet veel meer gegevens moeten worden aangeleverd, dan nodig is voor het toezicht op de buitengrenzen en de heffing van invoerrechten. Zo’n grootschalig IT-systeem vol vertrouwelijke bedrijfsinformatie is een ideaal doelwit voor cyberaanvallen. Dit brengt enorme beveiligingsrisico’s met zich mee. 

Nu gaan zaken al opvallend stroef bij de douane. Een voorbeeld: voor het controleren van de echtheid van de papieren bij de handel in levende dieren, staat 36 uur. Het is heel 2024 nog niet eenmaal gelukt om deze deadline te halen.  En als er een storing in de systemen voor digitale aangifte is, en een noodprocedure in werking treedt, moeten douanemedewerkers nog steeds alles met de hand invullen. Zou dat anno 2024 niet kunnen worden gedigitaliseerd? 

Ook wat het nieuwe Douanewetboek betreft, geldt: wij hebben nog wel ‘something to declare’: zorg dat Nederland aantrekkelijk blijft als ‘poort van Europa’, ook voor kleinere importeurs!

 

Martijn Klunder

beleidsadviseur fiscale zaken

douaneeu (europese unie)export