14 JAN, 2022 • Column
Ook ondernemers met schulden verdienen aandacht
Een aantal jaar geleden heb je een florerende horecazaak opgezet. Je doet investeringen, het eten valt in de smaak, je hebt een aantal werknemers in dienst. Je balans ziet er goed uit. Maar dan breekt de coronacrisis uit. Winkelstraten zijn leeg, beurzen en evenementen gaan niet door. De uitstaande opdrachten die je had, worden stopgezet. Je probeert de zaak draaiende te houden met een bezorgservice, maar dat levert niet eens een tiende op van wat je normaal omzet. Ook tegemoetkomingen vanuit de overheid dekken niet volledig je kosten.
Coronamaatregelen zorgen voor schulden
Zelf houd je amper salaris over. Je spaargeld is binnen een aantal maanden verdampt en zo ook het geld dat opzij is gezet voor je pensioen. Je neemt afscheid van dierbare werknemers waarbij de transitievergoeding uit het laatste vermogen wordt gehaald. Het is niet genoeg en de familie raapt hun spaargeld bij elkaar. Als je voorzichtig aan weer aan de slag kunt en je hoop ziet aan het eind van de horizon, neem je een lening. Waarvoor de kredietverstrekker wel jouw huis als zekerheid wil. Het mag allemaal niet baten. Weer nieuwe coronamaatregelen doen je de das om en een faillissement is onafwendbaar.
Nachtmerrie voor ondernemers
Een nachtmerrie die voor tienduizenden ondernemers werkelijk is geworden: een BV opgericht, maar toch persoonlijke schulden. Niet de schuld van het bedrijf, maar slachtoffer van de maatregelen die de overheid heeft genomen door de pandemie. Voor veel ondernemers heeft dat geleid tot uitzichtloze situaties waar ze buiten hun schuld om in terecht zijn gekomen.
Schuldeiser
Hoe fijn zou het zijn als dezelfde overheid zulke ondernemers tegemoet kan komen met een schuldhulpverleningstraject? Met een saneringskrediet komt er dan rust, en er is nog maar één schuldeiser, namelijk de kredietbank. Maar helaas: niet iedere gemeente biedt al zo’n traject aan. Een kwestie van willekeur voor ondernemers.
Regeerakkoord over probleemschulden
In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet probleemschulden sneller wil oplossen en meer mogelijkheden wil bieden om tot een schuldregeling te komen. Maar alsjeblieft nieuwe regering, betrek daarbij ook de probleemschulden van ondernemers. Ondernemers zorgen immers voor werkgelegenheid. Schuldhulpverlening door gemeenten moet daarom ook toegankelijk zijn voor ondernemers. Schaal de toegang tot saneringskredieten op en zorg voor het komen van zogenoemde minnelijke regelingen. Want dat verdienen ondernemers.
Susanne van Dijk
Beleidssecretaris juridische zaken
Zelf weten hoeveel perspectief je hebt? Doe dan de toekomstcheck.