23 APR, 2024 • Weekbulletin
Vertrekkend brein achter ASML kritisch over Nederlandse vestigingsklimaat in exclusief afscheidsinterview met BNR
Martin van den Brink, het meesterbrein achter ASML, wordt exclusief geïnterviewd door Ben van den Burg en Herbert Blankesteijn voor de podcast ‘De Technoloog’ van BNR Nieuwsradio. Dit unieke interview werpt een blik op de toekomst van technologie, geleid door een van de meest invloedrijke figuren in de wereld. Van den Brink deelt zijn inzichten over de geschiedenis en toekomst van ASML, het grootste bedrijf van Nederland en het belangrijkste tech-bedrijf van Europa. “Het zou goed zijn als we meer bedrijven zoals ASML zouden krijgen. Daarvoor is durfkapitaal nodig. Mensen moeten de gelegenheid krijgen hun droom na te jagen,” zegt de topman, zichtbaar ontroerd. “En dat is in Nederland ingewikkelder dan ergens anders.”
Martin van den Brink zwaait deze week na 40 jaar af als technisch directeur en co-president van ASML. Van den Brink heeft een sleutelrol gespeeld in de innovatie van de afgelopen twee decennia. We hebben onze snellere iPhones, AI-chips, medische apparatuur en robotica voor een groot deel aan deze visionair te danken.
Martin van den Brink geeft zelden interviews, maar maakt nu een uitzondering voor
‘De Technoloog’. “Deze man is briljant”, zegt Ben van den Burg. “Hij is het brein achter misschien wel het machtigste bedrijf in de wereld.”
In het gesprek komt de complexe relatie tussen Philips en ASML uitgebreid aan bod. Heeft Philips met ASML zijn kip met de gouden eieren geslacht? Ook geeft Van den Brink inzicht in de ontwikkeling van de baanbrekende EUV-machine. Deze machine heeft ASML een monopoliepositie bezorgd en heeft een cruciale rol in geopolitieke machtsverhoudingen. Daarnaast worden onderwerpen als de toekomst van de Wet van Moore, de carrière van Van den Brink als Chief Technology Officer van ASML, en de vooruitzichten van ASML over tien jaar besproken.
Het volledige exclusieve interview met Martin van den Brink verschijnt in een 2-delige special op 23 en 25 april via BNR Nieuwsradio’s podcast ‘De Technoloog‘.