1 SEP, 2021 • Column

Waarom de Klimaattop in Glasgow een succes moet worden

Overstromingen in Duitsland, België en Limburg. Bosbranden in Zuid-Europa en Californië. Het klimaatprobleem ís er, daar hebben we het laatste IPCC-rapport niet voor nodig. Geen tijd te verliezen dus om de doelstelling van ‘Parijs’ te realiseren. Want als we alle huidige plannen optellen, warmt de aarde straks met 3 graden op in plaats van het afgesproken maximum van 1,5 tot 2 graden.

 

Meer ambitie tonen

In november komen de ondertekenaars van Parijs samen op de Climate Change Conference in Glasgow. Daar moeten grote landen en economieën meer ambitie tonen en grotere reductiedoelstellingen aankondigen. Europa heeft het goede voorbeeld gegeven met het Fit for 55- pakket (55 procent minder uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050). In Glasgow wordt het zaak dat machtsblokken als de VS en China ook hun activiteiten opschroeven. Al is het maar omdat Europa goed is voor zo’n 10 procent van de mondiale uitstoot, en de VS en China respectievelijk 15 en 30 procent, en daardoor het echte verschil kunnen maken.

 

Gelijke spelregels

Voorop staat dat we de opwarming van de aarde binnen de perken houden. Zeker voor de Nederlandse delta met al dat water om ons heen is dit van levensbelang. Maar voor Europa is ook belangrijk dat er een internationaal level playing field is op het gebied van de klimaatinspanningen en -kosten. Immers: als Europese bedrijven wél strenge maatregelen treffen en hun Amerikaanse en Chinese concurrenten niet of minder, dan ontstaat een ongelijk speelveld. En daarmee voortdurend spanning in internationale handelsketens.

 

Dus daarom moet ‘Glasgow’ een succes worden. Anders wordt het voor Nederland in de toekomst letterlijk dweilen met de kraan open.

 

Frits de Groot

Beleidssecretaris energie

 

chinaduurzame energieenergie en klimaateu (europese unie)klimaatakkoordklimaatveranderingvs