24 OKT, 2022 • Weekbulletin

Branchevereniging aan het woord: de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB)

In deze serie komen de brancheleden van VNO-NCW en MKB-Nederland aan het woord. Deze week Wim Kannegieter, directeur van de NVB, de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. 

 

Vertel eens over uw branche en organisatie.

‘Wij zijn een werkgeversorganisatie voor industriële brood- en banketbakkers. Onze leden produceren voor met name supermarkten en groothandels. We hebben 43 leden die brood bakken en verantwoordelijk zijn voor 85 procent van de broodmarkt in Nederland. Dat is zowel dagvers brood als afbakbrood. Bijna 20 procent van het brood wordt geëxporteerd naar omliggende landen. De banketleden  produceren 60 procent van de banketmarkt. De totaalomzet in onze branche is 3,3 miljard, waarvan 1,1 miljard banket is.’

 

Hoe lang bent u directeur en wat is uw achtergrond?

‘Ik werk al tien jaar als directeur bij de NVB en heb een achtergrond in de retail. Jarenlang heb ik gewerkt in zowel operationele als directiefuncties bij onder meer supermarkten en drogisterijen. Ik merkte dat ik het wel leuk zou vinden om me hard te maken voor een hele branche in plaats van voor één bedrijf. En de bakkerijbranche heeft mij altijd geïnteresseerd. Het is een dagvers product, een natuurproduct, en natuurlijk ook gewoon lekker.’

 

Welke actuele kwesties en lobbypunten spelen er momenteel voor jullie?

‘Met stip op nummer één zijn dat de gas- en energieprijzen en de compenserende maatregelen die er vanuit de overheid komen. Veel bakkerijen zitten op dit moment in zwaar weer. We praten dan soms over een vertienvoudiging van de energiekosten. Daarom moeten die maatregelen er ook echt komen. Een ander lobbypunt is dat we brood naar een btw-tarief van 0 procent willen krijgen. Brood zit in de schijf van vijf en is onderdeel van een gezond eetpatroon. Een btw-tarief van 0 procent helpen kan helpen om mensen gezonder te laten eten.

Daarnaast speelt het Nationaal Preventieakkoord en de afspraken rond de hoeveelheid zout in brood en suiker in banket. We hebben al allerlei initiatieven opgezet om ons steentje bij te dragen. Zo hebben we al een zoutreductie van 25 procent gerealiseerd in de afgelopen jaren.’

 

Hoe ziet u de toekomst van de NVB?

‘Daar heb ik alle vertrouwen in. Wij hebben met onze vereniging een dekkingspercentage van 95 procent, en dat cijfer is elk jaar stijgende. Dit jaar hebben we weer drie nieuwe leden mogen verwelkomen. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt omdat we dicht bij onze leden staan en een mean en lean organisatie zijn.’

 

En van brancheorganisaties in het algemeen?

‘Nederland is bij uitstek een land waar je via gebundelde organisaties en in overleg je doelen kan realiseren. Ik geloof daarom ook echt in de taak van brancheorganisaties. Maar mensen zijn kieskeuriger geworden, ook door de opkomst van het internet. Er worden steeds meer eisen gesteld aan brancheorganisaties terwijl onze kerntaken voor lief worden genomen. Neem het afsluiten van cao’s: er is echt geen marktpartij die dat kan overnemen.’

 

Waarom zijn jullie lid van VNO-NCW?

‘Via ons lidmaatschap maken we vaak gebruik van specialisten. Er zijn veel gedeelde belangen die wij via VNO-NCW kunnen aankaarten. Neem bijvoorbeeld de benodigde infrastructuur voor elektriciteit. Dat laat zich niet langs branchegrenzen organiseren. Zowel de bakkerijen als bierbrouwers hebben daar baat bij. Wij geloven in samen sta je sterker. Als we allemaal als individuele branchedirecteur richting staatssecretaris gaan voor onze lobby, dan is dat echt niet effectiever. Via VNO-NCW is de impact groter.’

 

Met welke branchedirecteur zou u weleens een dagje willen ruilen en waarom?

‘Dan zou ik gaan voor een organisatie die zich bezighoudt met natuur en milieu. Ik zou graag willen zien hoe de belangenbehartiging van dieren en natuur gaat, hoe je dat aanpakt. Het is weliswaar geen echte brancheorganisatie, maar ik zou dan kiezen voor de directeur van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.’

bakkersbrancheorganisatiesbtw-tariefenergiecrisisgezonde leefstijllevensmiddelenindustrietegemoetkoming energiekosten (TEK)