4 OKT, 2022 • Nieuws

Zo maak je je bedrijf beter toegankelijk

‘Een dikke-banden-rolstoel’ die hebben wij al een jaar of vijf’, vertelt ondernemer Johannes van den Bent van Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal. In het kader van het programma www.zorgeloosopvakantie.nl is de betrokken ondernemer aan de slag gegaan met gegaan met de toegankelijkheid. Niet alleen de toegankelijkheid van zijn restaurant, maar ook die van de directe bosomgeving. ‘Een dikke-banden-rolstoel is één ding, maar de bospaden hier… het heet hier niet voor niets Berg en Dal hè.’

Boswandeling is lang geleden

Daarom trad Van den Bent in overleg met andere partijen, waaronder Staatsbosbeheer. ‘Samen hebben we een route geëgaliseerd en een familiepad ontwikkeld. We noemen het familiepad omdat het geschikt is voor dikke banden, buggy’s, wandelwagens en rollators. Maar voor gewone rolstoelen is het bospad – met hier en daar een boomwortel – juist minder geschikt.’ De reacties van gebruikers zijn enthousiast, vertelt Van den Bent. ‘Voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn, is een boswandeling vaak lang geleden.’ Van den Bent adviseert andere bedrijven om in gesprek te gaan met de gemeente en te kijken of er samen iets bedacht kan worden om de omgeving toegankelijk te maken. ‘En het vraagt van de ondernemer natuurlijk ook een investering: zo’n dikke-banden-rolstoel is niet gratis.’

Op bezoek bij bioscoop Pathé

Ondanks bezochten Lucille Werner (CDA Tweede Kamerlid) en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof een aantal ondernemingen in Den Haag, onder meer bioscoop Pathé. Het onderwerp van gesprek was: de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Werner: ‘Pathé is als organisatie een heel mooi en positief voorbeeld, maar nog steeds zijn er veel openbare ruimtes, winkels, horecagelegenheden, maar ook websites die niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid maar ook om sociale toegankelijkheid. Of bijvoorbeeld toegankelijkheid van informatie: helder communiceren. Mijn missie als Kamerlid is om daar wat aan te doen.’

Wat kun je zelf allemaal doen?

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg en Pathé bioscopen geven het goede voorbeeld, maar hoe ga je als ondernemer nu zelf aan de slag met toegankelijkheid? Ondernemers denken vaak dat aanpassingen om hun winkel, restaurant of kantoor toegankelijk te maken, enorm veel geld gaan kosten, maar dat hoeft helemaal niet. Met kleine dingen beginnen, zoals een beugel op et toilet of een drempelverhoger, dat is de ervaring van Anneke Mezger, director facility & projects bij Landal GreenParks. En neem de grotere stappen mee in je renovatieplannen. Je hoeft niet van 0 naar 100 in één keer.

Vijf keer handige tips

Op de website van MKB toegankelijk kunnen ondernemers allemaal handige tips vinden om hun bedrijf beter toegankelijk te maken. Die tips gaan over:

  • Jouw pand: hier staat bijvoorbeeld hoe je met behulp van een eenvoudige en goedkope drempelhulp je pand toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers.
  • Jouw informatievoorziening: hoe zorg je ervoor dat je teksten voor iedereen goed leesbaar zijn?
  • Jouw producten: zo kun je al in de ontwerpfase rekening houden met mensen met een beperking.
  • Jouw gastvrijheid: hoe kom je tegemoet aan klanten die bijvoorbeeld slechthorend zijn? Of wat betekent het om een assistentiehond in je zaak toe te laten?
  • Jouw website: hoe houd je rekening met mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn? Of met mensen die jouw website via een screenreader lezen?

Meer te weten komen over stappen die je als bedrijf kunt zetten? Bekijk dan de uitgebreide informatie op de website MKB Toegankelijk.

midden- en kleinbedrijf