7 APR, 2022 • Column
Zo worden we minder afhankelijk van (Russisch) gas
Het zijn onzekere tijden. In Oekraïne, in Rusland, maar ook in de rest van de wereld dat op een of andere manier afhankelijk is van een van beide landen. Of van allebei. Dat geldt ook voor Nederland. Wij zijn voor een deel afhankelijk van Russisch gas: 15 procent van ons gasverbruik. De gasprijs loopt op in oorlogstijd, en boven de markt hangt de vraag of Rusland stopt met gasleveranties aan landen die Rusland met economische sancties ‘bestoken’. Daar hoort Nederland ook bij.
Roebels
Onlangs ging het om de vraag of we het Russisch gas in euro’s kunnen blijven afrekenen of dat dit voortaan in roebels moet, zoals Poetin wil. Leverancier Gazprom zegt aan een constructie te werken die betaling in euro’s mogelijk blijft maken, maar die ‘toezegging’ heeft de zorgen niet weggenomen.
Redt EU het?
De Europese lidstaten hebben aangegeven dat zij niet in roebels gaan betalen omdat dat niet in de contracten is afgesproken. Dus als Poetin dat doorzet, moeten we ons gaan afvragen of Europa – voor 40 procent afhankelijk – het redt zonder Russisch gas. De Europese Commissie is daar optimistisch over, maar de cijfers wijzen anders uit.
Vloeibaar gas
Dus toch maar uitkijken naar alternatieven. Noorwegen kan bijspringen, en Qatar en de VS via de levering over zee van vloeibaar gas. Goed nieuws deze mondiale solidariteit, maar opgeteld is het nog niet de helft van wat we nodig hebben in Europa. Nederland moet snel de kleine off shore gasvelden aanboren. Die leveren voldoende om het Russische deel te compenseren, maar de winning laat vanwege de procedures nog wel zo’n anderhalf tot twee jaar op zich wachten.
Versnelling
Tegelijkertijd moet de overheid inzetten op versnelling van de energietransitie om Nederland uiteindelijk minder afhankelijk van gas te maken. Dat betekent onder meer het aanleggen van een infrastructuur voor waterstof, en het bouwen van windparken off shore als ‘voeding’ voor die waterstof. Daarnaast moet het stroomnet snel worden uitgebreid om voldoende ruimte te bieden voor alle extra duurzame energie. Ook al lossen we daar het huidige gasprobleem niet op. Het is gewoon onze toekomst.
Frits de Groot
Beleidssecretaris energie en klimaat