11 OKT, 2021 • Nieuws
‘Zzp’er verdient meer dan kapper met personeel’
Kappers hebben zwaar te lijden van de steeds heviger regeldruk. Ook werken overheidsregelingen een ongelijk speelveld binnen de branche in de hand, waardoor een zzp’er meer verdient dan een kapper met personeel. Dat staat in het onderzoeksrapport ‘Kappers onder (regel)druk’, dat voorzitter Maurice Crusio van de ANKO vanmiddag heeft overhandigd aan voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.
Terugdringen regeldruk kappersbranche niet gelukt
Volgens het onderzoek, uitgevoerd door Sira in opdracht van brancheorganisatie ANKO, kunnen zzp’ers 15 tot 50 procent meer verdienen omdat zij niet dezelfde financiële risico’s en verplichtingen hebben die kappers met personeel wél hebben.
Ondanks allerlei inspanningen is het de afgelopen jaren niet gelukt om de regeldruk in de branche terug te dringen, aldus ANKO-voorzitter Crusio. ‘Het zijn vooral de werkgeversverplichtingen die onevenredig zwaar zijn in onze ambachtelijke, arbeidsintensieve branche. Er zijn zelfs werkgevers die – over de drempel geduwd door de coronacrisis – stoppen met personeel en als zzp’er verdergaan. Maar zzp’ers die aan huis werken, dragen niet bij aan bruisende winkelgebieden en leiden geen toekomstige vakmensen op.’
10 acties om de kappersbranche te redden
De ANKO heeft een pamflet met tien acties opgesteld die het volgende kabinet zou moeten nemen om de kappersbranche te redden van ‘een toekomst met louter bijbaantjes en zwartwerk’.
Volgens MKB-voorzitter Vonhof is de regeldruk voor ondernemers de afgelopen kabinetsperiode met liefst 4 miljard euro gestegen. ‘En het gaat maar door. Regels nemen niet alleen toe in aantal, maar ook in complexiteit, waardoor het vooral voor kleinere bedrijven steeds moeilijker wordt eraan te voldoen. Ten aanzien van werkgeverschap zien we zelfs dat regels een drempel opwerpen en dat kan niet de bedoeling zijn. Een nieuw kabinet moet hiermee snel aan de slag.’
Zwartboek regeldruk
MKB-Nederland publiceerde voor de zomer al een zwartboek regeldruk, met aanbevelingen voor onder meer een nullijn en voorstellen om bijna 100 knelpunten op te lossen. Het rapport van de ANKO is hier te lezen.