9 DEC, 2024 • 24-123071
Brief Gastvrij Nederland aan de vz en leden van de VC Infrastructuur en Waterstaat tbv het Commissiedebat over Circulaire Economie op 19 december 2024
Aan de voorzitter en leden van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
B r i e f n u m m e r 24-123071
O n d e r w e r p: inbreng voor commissiedebat over Circulaire Economie
D e n H a a g 9 december 2024
Geachte dames en heren,
In aanloop naar het commissiedebat over Circulaire Economie op 19 december aanstaande met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, brengt Gastvrij Nederland, het platform voor de gastvrijheidssector, graag enkele relevante punten onder uw aandacht.
Het belang van een circulaire economie kan niet genoeg worden benadrukt. Het draagt bij aan een duurzame toekomst en een gezonde leefomgeving. Wij ondersteunen dan ook volledig de doelstellingen van de circulaire economie en willen graag constructief bijdragen aan de discussie.
Alternatieve statiegeld inleverlocaties voor blikjes en petflesjes
- Wij ondersteunen de ambitie om het aandeel blikjes en petflesjes in het zwerfafval terug te dringen. Een goed werkend inzamelsysteem draagt bij aan recyclingdoelstellingen en vermindert zwerfafval. Ondernemers zien de voordelen van een systeem waarin grondstoffen worden hergebruikt en zwerfafval wordt voorkomen.Hoewel de introductie van statiegeld op blikjes een stap vooruit is, vragen de inname en logistiek om verdere optimalisatie. Het systeem moet zowel voor consumenten als ondernemers werkbaar zijn:
- Consumenten moeten eenvoudig blikjes en flesjes kunnen inleveren.
- Voor ondernemers is het belangrijk dat het systeem efficiënt en ruimtebesparend is, zonder onnodige lasten.
Wij pleiten ervoor om alternatieve inleverlocaties, zoals speciale inzamelpunten met meer ruimte en capaciteit, te overwegen in plaats van een brede innameplicht bij alle verkooppunten. Dit voorkomt uitdagingen zoals:
- Gebrek aan ruimte bij ondernemers uit de retail en gastvrijheidssector die ook verkooppunt zijn.
- Voedselveiligheidsrisico’s door inname van vuile verpakkingen in horecaruimtes.
- Personeelstekorten door extra werkdruk voor handmatige inzameling.
- Werkbaarheid centraal bij SUP-regelgeving
De gastvrijheidssector is bereid bij te dragen aan verduurzaming, maar de implementatie van de SUP-regelgeving (Single Use Plastics) brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Wij pleiten voor:
- Een werkbare en haalbare invoering van de SUP-regels, met oog voor de praktische gevolgen voor ondernemers.
- Voortdurende monitoring van de effecten van de regelgeving op zwerfafval en herbruikbare verpakkingen.
Het is essentieel om te evalueren of de huidige regelgeving daadwerkelijk leidt tot een significante afname van plastic in het milieu. De nog voor het einde van het jaar verwachte evaluatie van de ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik[1] is hierin cruciaal. Gastvrij Nederland volgt deze evaluatie met belangstelling en zal, indien nodig, graag aanvullende aandachtspunten inbrengen. We zien graag dat de TK een tweejaarlijkse monitoring uitvoert op de effecten en uitvoerbaarheid van de regeling voor de gastvrijsector om bij te kunnen sturen.
Afsluiting
Wij verzoeken u tijdens het commissiedebat rekening te houden met de door ons ingebrachte punten, aangezien deze van groot belang zijn voor de gehele gastvrijheidssector en daarmee voor Nederland. Uiteraard zijn wij bereid onze inbreng nader mondeling toe te lichten. Wij verwijzen tevens naar eventuele aanvullende inbreng van onze leden, waarin branchespecifieke punten worden geduid.
Met vriendelijke groet,
Riemer Rijpkema
[1] Ministeriële regeling, nr. IENW/BSK-2022/50452, toezegging dat Kamer voor eind 2024 wordt geïnformeerd over de evaluatie van deze regeling