28 OKT, 2022

Nederlandse betrokkenheid bij vervanging Walrusklasse onderzeeboten, brief aan de VC van EZK

Geachte leden van de vaste commissie voor Defensie, geachte leden van de vaste commissie van Economische zaken en Klimaat,

 

In onze gezamenlijke brief van afgelopen juni hebben wij het belang van de Nederlandse betrokkenheid bij de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboten uiteengezet. Sinds deze brief is de urgentie van ons pleidooi alleen maar groter geworden.

 

Op 30 september heeft staatssecretaris Van der Maat de Tweede Kamer geïnformeerd over het gunningsmodel van het vervangingsproject, een eerste stap in de goede richting. Hierin worden drie sporen geschetst om de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven te stimuleren, zijnde:

  1. Het stellen van eisen ter borging van de Wezenlijke belangen van Nationale Veiligheid (WNV);
  2. Het vastleggen van bredere Nederlandse betrokkenheid in een industriële samenwerkingsovereenkomst (ICA);
  3. Een vroegtijdige keuze over de inrichting van de instandhouding gedurende de levensduur.

 

De oorlog in Oekraïne en het recente incident met Nord Stream 2 hebben de grilligheid van onze maritieme veiligheidssituatie laten zien. Een sterke krijgsmacht, gesteund door een relevante, autonome en innovatieve defensie-industrie, is meer dan ooit noodzaak.
In dat kader is een innovatief defensiematerieelproject, zoals de vervanging van de Walrusklasse onderzeeboten, bij uitstek geschikt om de aanwezige industriële kennisbasis en ervaring verder uit te bouwen en te verstevigen. Als we deze kans voorbij laten gaan, zullen op termijn hoogwaardige maritieme kennis en kunde voorgoed uit Nederland verdwijnen. Hiervoor doen wij vanuit VNO-NCW, NIDV, FME en NMT de enkele dringende aanbevelingen.

 

Zie de Download voor de volledige brief.

defensiedefensie-bedrijfslevenindustrieoekraïneoorlogrusland