Betere oplossingen? Dan is diversiteit nodig

15-12-2023

Voor veel werknemers is hun baan van grote waarde: het biedt zingeving, eigenwaarde en sociale contacten. Daarom zijn wij als ondernemersvereniging actief betrokken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.

 

Beter door diversiteit

En inclusieve werkgevers begrijpen dat zij vooral moeten kijken naar wat een kandidaat toevoegt aan een team. Diverse organisaties presteren immers beter. Ook ikzelf merk dagelijks op de werkvloer dat verschillende meningen en inzichten bijdragen aan betere oplossingen.

 

Gelijke kansen

Dat wij enkele jaren geleden ook in de regio al de nieuwe koers van landelijk VNO-NCW omarmden is daarom ook niet zo vreemd. Want onze bijdrage aan brede welvaart zit hem voor een heel groot deel in het zorgen voor betekenisvol werk en gelijke kansen op de arbeidsmarkt. En wij leveren die banen en kansen.

 

Vindbaar zijn

Maar dan moeten bedrijven wel vindbaar zijn voor potentiële werknemers. Daarom dragen wij jaarlijks bij aan de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen in Noord-Holland Noord, dat ook in maart 2024 weer plaats gaat vinden. Hier krijgen werkzoekenden, studenten en scholieren een mooie kans om kennis te maken met het bedrijfsleven in hun regio.

 

Stagediscriminatie

Maar wij gaan nog een stap verder. Om te zorgen dat álle jongeren een stage kunnen vinden, zijn wij in Den Haag één van de initiatiefnemers van het Haags Manifest Gelijke Kansen om stagediscriminatie tegen te gaan. Wat mij betreft krijgt dit initiatief op veel meer plekken in ons land navolging.

 

Innovatieve toekomst

Voor ons als werkgeversorganisatie ligt er ook een taak om werkgevers van informatie en inspiratie te voorzien over hoe zij hun organisatie diverser en inclusiever kunnen maken. De afgelopen tijd organiseerden wij bijeenkomsten over diversiteit en inclusie, maar ook over robotisering en technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een innovatief bedrijf is graag goed voorbereid op de toekomst en omarmt met volle overtuiging diversiteit.

 

Marck Hagen

Voorzitter VNO-NCW West