18 APR, 2018 • Column
Chinese handelsroute – we willen wel, maar tekenen niet blindelings
Wat moeten we doen met China, en met de economische buitenlandstrategie in het bijzonder? Het Belt and Road Initiative (BRI, ook wel bekend als het Zijderoute-project) wil door grootschalige infrastructurele investeringen China via Centraal-Azië met Europa verbinden en via de Indische Oceaan met Afrika. De opname van het project door de Communistische Partij als strategie achter het buitenlands beleid laat zien dat er ook politieke motieven achter zitten.
Rotterdam eindpunt Zijderoute
Een van de doelen van het BRI is het beter ontsluiten van de handelsroutes tussen China en Europa. Voor Nederland als logistiek knooppunt in Europa is het daarom zaak om aangesloten te blijven bij dit initiatief Het zou mooi zijn als Rotterdam het eindpunt van de route vormt. En andersom, als Rotterdam het beginpunt is van de goederenstroom richting China.
Politieke invloed China
Het BRI heeft ook keerzijden. Met de grootschalige projecten en de daardoor soms gecreëerde schulden ontstaan ook afhankelijkheidsrelaties. Zo hebben landen die hun schulden niet konden voldoen, (lucht)havens aan de Chinezen overgedragen. In de EU is zorg dat het stemgedrag van lidstaten met veel Chinese belangen daardoor beïnvloed kan worden. Ook heeft het BRI structurele tekortkomingen: zo is informatie over projecten niet beschikbaar en internationale normen zijn niet van toepassing. De handelslijn lijkt ook tot doel te hebben om China’s overcapaciteit te exporteren.
Blijf aangesloten bij BRI
Onlangs werd bekend dat de Nederlandse regering geen Memorandum of Understanding over het initiatief wil tekenen met de Chinezen. Dat is dus wel te begrijpen. Het is echter van belang dat Nederland aangesloten blijft bij het BRI, zoals Nederland ook geld heeft gestoken in de door China opgerichte Aziatische Infrastructuur Investeringsbank om de relatie met China goed te houden. Ik zou zeggen: we willen wel, maar tekenen niet blindelings.
Marhijn Visser
Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen
Bekijk ook deze video met Hans de Boer over de handelsmissie naar China.