Combinatie werken en leren: dát maakt mensen wendbaar

19-02-2021

Voordat ik ging studeren werkte ik als commis in een restaurant in Den Bosch. Een traditioneel etablissement met een Michelinster. De bediening liep rond in Loveboat-achtige witte jasjes met gouden epauletten.

Ik moet de laatste tijd veel denken aan de ervaring die ik daar heb opgedaan.

 

Bijblijven en wendbaar houden

De wereld verandert snel en ondernemers willen bijblijven. We willen een leven lang leren en bedrijven wendbaar houden. Maar hoe leid je iemand op voor een werkend leven van 45 jaar? Mijn ervaringen zijn een goed voorbeeld van hoe dat er in de praktijk uit kan zien.

 

Elk jaar verkassen

In het restaurant kwam ik in de rangorde achter de jongens en meisjes die in het kader van de leergang Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) opgeleid werden tot ober-kelner. Een prachtig vak, waarvoor je vier jaar lang vier dagen in de week werkte en een dag in de week naar school ging. Ieder jaar verkaste je vervolgens naar een ander restaurant. Zo had je aan het einde van je opleiding een cv waarop enkele van de mooiste restaurants van Nederland prijkten. In de keuken werkte het precies zo en werden de beste chefs van Nederland opgeleid.

 

Leren omgaan met verschillende situaties

Ik keek enorm op naar mijn collega's die voor de grote namen in de branche hadden gewerkt. Naast de inhoudelijke vakkennis, de techniek van het juist bedienen en koken, leerden zij – en ik van hen – het echte gastheerschap. Dat vraag om mensenkennis, voorkomendheid, de focus op kwaliteit en het inschatten van en omgaan met verschillende situaties. Maar we leerden nog veel meer; organiseren, het samenwerken in een team, werken onder grote druk en het omgaan met verandering door jaarlijks op een nieuwe plek te beginnen.

 

Streven naar perfectie

De lessen en de ervaring die ik in het restaurant heb opgedaan neem ik tot vandaag mee. Jazeker, ik weet ook nog steeds hoe je een fles wijn opent en een tafel juist indekt. Maar de belangrijkste lessen gingen over de soft skills, de attitude, het streven naar perfectie. In een wereld die zo snel verandert als de onze en waarin we het continu hebben over een leven lang leren, zijn juist die vaardigheden van belang. Het zorgt ervoor dat mensen wendbaar zijn, om kunnen gaan met veranderingen en zich aan kunnen passen aan nieuwe omstandigheden. De combinatie werken en leren, van praktijk en theorie, is daarvoor ideaal. Laten we dat als werkgevers, opleiders en werknemers samen goed organiseren.

 

Marcel Hielkema

Voorzitter VNO-NCW Midden