In Europa samen optrekken tegen afhankelijkheid

21-06-2024

Als je met de kennis van vandaag terugkijkt, is het bijna niet voor te stellen. Toch hebben we het laten gebeuren: we zijn voor onze veiligheid afhankelijk van de VS. We waren voor onze energievoorziening voor een groot deel afhankelijk van Rusland. En we zijn voor veel van onze goederen en grondstoffen afhankelijk van China. Deze kwetsbaarheid lossen we niet zomaar op. Het betekent dat er werk aan de winkel is. Dit kunnen we als relatief klein land alleen niet in ons eentje oplossen. 

 

Verenigd Europa

Dit begint met een verenigd Europa. Net zoals je vroeger in je eentje op het schoolplein niet tegen een groep van ouderejaars op kon, kunnen wij deze uitdaging niet in ons eentje fixen. Dat betekent dat we moeten durven investeren in veiligheid. Dat we onze mindset moeten veranderen over de defensie-industrie. Ook moeten we het hebben over ruimte, want zaken zoals energie en goederen vragen niet alleen investeringen maar ook veel ruimte; ruimte om energie op te wekken, ruimte om zelf (weer) meer producten te maken, ruimte om grondstoffen te winnen én te recyclen. Zolang de not in my backyard-gedachte hoogtij viert, gaan we hierin niet snel stappen maken.

 

Cirkel van invloed 

Het is van belang om je te concentreren op zaken waar je invloed op hebt. De focus op de dingen waarmee je het verschil kunt maken, is diep verankerd in verschillende culturen en zeker bij ondernemers. Managementgoeroe Steven Covey noemt het 'de cirkel van invloed'. Hij adviseert om energie te stoppen in die cirkel, omdat dit leidt tot meer effectiviteit en voldoening. Door te focussen op gebieden waarin we daadwerkelijk een verschil kunnen maken, breiden we onze cirkel van invloed uit. 

 

Naïef tijdperk

Dat laatste kunnen we vanuit het ondernemend deel van Nederland zeker; in onze bedrijven, in onze regio's, op landelijk niveau en ook in Brussel. Dat kunnen we zelf, dat kunnen onze bedrijven en dat kunnen ook onze mensen van VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheverenigingen. Juist daarom hebben we ons als ondernemers en werkgevers verenigd. Dus laten we het naïeve tijdperk achter ons laten en nu aan de slag gaan! 

 

 

Sieger Dijkstra  
voorzitter VNO NCW Noord