Klimaatrapport laat geen andere reactie meer open: just do it

09-08-2021

Nee, een verrassing kan het rapport van het VN-klimaatpanel niet genoemd worden. De aarde warmt op (inmiddels al zo’n 1,1 graad) en de rol van de mens hierin is ‘onmiskenbaar’, aldus het IPCC. Overal op aarde zijn de gevolgen inmiddels merkbaar. De recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België, de actuele hoge temperaturen en bosbranden in Zuid-Europa, Siberië en Californië, de overstromingen in China en het smelten van gletsjers en ijsmassa’s in Antarctica zijn bijna dagelijks in het nieuws.

 

Alle plannen liggen klaar

In alle scenario’s die het IPCC bekeek, zal de temperatuur de komende dertig jaar verder oplopen. Daarna lopen de projecties sterk uiteen, afhankelijk van hoeveel broeikasgassen we nog verder uitstoten. Het goede nieuws is dat met het mondiale klimaatakkoord van Parijs, de Europese Green Deal en FitFor55, ons eigen klimaatakkoord en talloze andere nationale en internationale afspraken en beloftes alle plannen klaar liggen om uitgevoerd te worden. De enige passende reactie op het IPCC-rapport is dan ook ‘just do it’.

 

Nederland kan excelleren

Hoewel Nederland met 0,4 procent bijdrage aan de mondiale broeikasgasuitstoot het klimaat in z’n eentje niet kan verbeteren, kunnen we wel – net als op de Olympische Spelen – de wereld laten zien hoe we in tal van disciplines excelleren. Met als doel dan geen gouden medaille, maar wel een duurzaam, klimaatneutraal Nederland.

 

Iedereen moet leveren

Om dat te bereiken moet er nu echt werk worden gemaakt van de uitvoering van het klimaatakkoord en de nieuwe klimaatplannen van de Europese Commissie. Iedereen moet leveren: bedrijven, burgers, maar ook politiek en de overheid. Klimaatverandering neemt geen pauze omdat Nederland een demissionaire regering heeft.

 

Geen beleidsarme maar klimaatrijke begroting

Daarom rekenen wij met Prinsjesdag op een begroting die klimaatrijk is en niet beleidsarm. Allemaal de schouders eronder, regelmatig afzien en ook doorzetten als het tegenzit. Pas dan kunnen we toekomstige generaties, maar inmiddels ook al de huidige generatie, recht in de ogen kijken.

 

Frits de Groot

Beleidssecretaris Energie en klimaat