Prinsjesdag

This is my image

Wat is
Prinsjesdag

Prinsjesdag is een belangrijke dag in Nederland. Het gebeurt elk jaar op de derde dinsdag van september. Op deze dag presenteert de regering haar plannen voor het komende jaar in de vorm van de Troonrede. Die wordt voorgelezen door de koning. De Troonrede gaat over verschillende onderwerpen zoals economie, het aantal banen, onderwijs, zorg en veiligheid.

Onze
standpunten

Miljoenennota

Na de Troonrede geeft de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Dit zijn de financiële plannen van de regering voor het komende jaar. De Miljoenennota is een document waarin de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar vertelt en uitlegt hoe de financiële en economische situatie van het land is. Deze geeft ook een overzicht van de kosten van alle plannen. De Rijksbegroting bestaat uit een schatting van de kosten (begroting) voor alle ministeries en geeft aan hoeveel geld elk ministerie krijgt en hoe zij dit geld het komende jaar moeten uitgeven.

Prinsjesdag 2024

Elk jaar geven de werkgeversorganisaties snel een reactie op de financiële plannen van Prinsjesdag. Ze bekijken welke mogelijke effecten de regeringsplannen hebben op bedrijven. Bijvoorbeeld de effecten op het aantal banen (werkgelegenheid), op investeringen en innovatie. Over het algemeen vinden de werkgevers dat er minder regels en minder belastingen voor bedrijven moeten komen. Hier vind je de reactie van de werkgevers op de Prinsjesdagstukken van het afgelopen jaar. In de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2024 komt het kabinet-Schoof tegemoet aan een aantal zorgen van ondernemers, maar ze maken zich wel zorgen over bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs.

Meer waardering voor ondernemers

De ondernemersorganisaties zijn overwegend positief over de toon richting ondernemers in de Miljoenennota. Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven. Dat vertaalt zich onder meer in een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat bedrijven kunnen investeren. Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren. De verhoging van de btw daarentegen gaan de sectoren die het raakt hard voelen. De regeldruk wordt aangepakt en er is aandacht voor de fysieke ruimte die bedrijven nodig hebben.

Werk moet meer lonen

Het kabinet zet erop in dat (meer) werken meer moet gaat lonen. Een belangrijke maatregel voor werkenden en broodnodig in de krappe arbeidsmarkt. Vrijdag bleek ook dat het kabinet met plannen komt tegen de arbeidsmarktkrapte en met een aanvalsplan om de arbeidsproductiviteit te verhogen, zodat we onze concurrentiepositie niet verliezen. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat er in een vergrijzende samenleving wel voldoende arbeidspotentieel blijft, zodat we onze agenten, verpleegkundigen en docenten kunnen blijven betalen. We delen verder de ambitie om meer grip te krijgen op arbeidsmigratie. Niettemin zullen vak- en kennismigranten nodig blijven.

Bezuiniging op toekomstig verdienvermogen

De forse bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen. Nederland is een kenniseconomie en het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om tot de top 5-landen te behoren met een goede concurrentiepositie. Daarvoor zijn juist dit soort investeringen essentieel.

Houding richting Brussel baart zorgen

De Europese interne markt is van levensbelang voor de Nederlandse economie. Hoewel het kabinet het belang hiervan erkent, baart de grondhouding richting Brussel zorgen. Veel van de grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan gaan over de landsgrenzen heen en vragen om een gezamenlijke Europese oplossing. Positief is dat het kabinet meer aandacht besteedt aan het belang van internationale relaties en de voorgenomen bezuinigingen op ambassades en consulaten grotendeels terugdraait. Ook heeft het kabinet terecht aandacht voor de weerbaarheid van onze economie en investeert het fors in defensie en onze defensie-industrie.

Netcongestie en stikstof

Op het gebied van verduurzaming gaat het kabinet grotendeels door met de duurzaamheidsaanpak zoals de maatwerkafspraken en het Klimaatfonds. Netcongestie is een hardnekkig probleem. Daarom is van belang dat de aangekondigde maatregelen snel in uitvoering worden gebracht zodat de meer dan tiendduizend bedrijven die in de wachtrij staan voor een stroomaansluiting kunnen verduurzamen of uitbreiden. De circulaire economie komt daarentegen niet verder. Er is nog geen concrete oplossing voor de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit. Het is voor iedereen belangrijk dat de vergunningverlening voor de energietransitie, de woningbouw en de infrastructuur weer op gang komt en er een juridisch houdbare oplossing wordt gevonden.

Uitgestoken hand

Het is nodig dat het kabinet op allerlei terreinen de onzekerheid over toekomstige beleidskeuzes de komende periode wegneemt en overgaat tot uitvoeren, zodat ondernemers meerjarige en duurzame investeringskeuzes kunnen maken. VNO-NCW en MKB-Nederland gaan graag in op de uitgestoken hand van het kabinet naar het maatschappelijk middenveld om hier gezamenlijk aan te werken, zoals op terrein van woningbouw, ruimte voor bedrijfsterreinen en het aangekondigde pact ondernemingsklimaat.

Uitgebreide versie reactie ondernemers

Lees onze uitgebreide reactie hier: Prinsjesdagnieuwsbrief 2024

Bekijk hier de video die we maakten over Prinsjesdag 2024:

 

Handige links