Podcast Haagse Bluf met Queeny Rajkowski (VVD)

Transcript

Queeny Rajkowski (VVD): Maar ik denk de grote belofte van AI is dat het een aantal problemen, maatschappelijke problemen gaat oplossen. Zoals het klimaat, de arbeidsmarkt, et cetera. Maar ik zie nog niet dat degenen die de impactvolle AI maken, dat ze dat ook daadwerkelijk aan het doen zijn.

Robin Rotman (podcasthost): Welkom bij Haagse Bluf.? In deze serie onderzoeken we wat de politieke partijen van plan zijn met ondernemend Nederland. Kennen ze de ondernemingspraktijk een beetje van binnenuit? Dit is een podcast van Forum, het opinieblad van VNO-NCW. Co-host vandaag is Paul Scheer, redacteur van Forum.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): In deze podcast bespreken we actuele en urgente ondernemersthema’s met Haagse Kamerleden. Wat maken ze waar van hun beloften of blijft het bij Haagse Bluf?

Vandaag is te gast Queeny Rajkowski, Kamerlid voor de VVD, en we hebben het over de digitale transitie.

Queeny Rajkowski (VVD): Heel goed.

Robin Rotman (podcasthost): Leuk, we zijn te gast bij jou op je werkkamer.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, welkom.

Robin Rotman (podcasthost): We zitten met een kersvers kabinet en de nieuwe staatssecretaris voor digitale zaken heet Zsolt Szabo, blij mee?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, zeker. Ja, iemand met ook affiniteit voor het onderwerp. En dat is zeker wel fijn dat er een hoop moet gebeuren. Mensen moeten de technische kant begrijpen van het onderwerp, maar ook begrijpen dat het impact heeft op de samenleving. En ik verwacht dat hij allebei gaat hebben, dus dat is fijn.

Robin Rotman (podcasthost): Nu kan ik me nog wel herinneren dat in het verkiezingsprogramma van de PVV, Zsolt Szabo is een PVV’er, eigenlijk met geen woord gerept wordt over digitalisering. Nu weet ik ook dat de VVD een Queeny Rajkowski in de gelederen heeft.

Waarom ben jij het eigenlijk niet geworden?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, vraag dat maar aan de mensen aan de onderhandelingstafel.

Robin Rotman (podcasthost): Was je er klaar voor geweest? Had je het gewild?

Queeny Rajkowski (VVD): Nee, natuurlijk was het hartstikke leuk geweest als ze me hadden gebeld.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ik wil nog even weten, want er is nu een staatssecretaris voor digitale zaken. Er wordt ook weleens gesproken over een minister voor digitale zaken. Zou dat moeten wat jou betreft?

Queeny Rajkowski (VVD): Kan. Ik ben daar nooit echt heel erg hardvochtig in gezeten. Ik denk zelf dat een los ministerie oprichten nou niet per se de problemen zal gaan oplossen. Het zorgt er wel voor dat je een aantal onderwerpen echt boven op de agenda, hoog op de agenda kan zetten. Maar het kan er ook voor zorgen dat iedereen denkt, oh, digitalisering is dus van dat ministerie. Terwijl digitalisering gaan alle ministeries over. Digitalisering zit ook in de zorg. Daar gaat het ook om patiëntdata en veiligheid. Het zit ook in het onderwijs, digitale vaardigheden meegeven. Het zit bij justitie en veiligheid, het beschermen van onze instituties, bruggen, sluizen, et cetera.

Dus het zit overal. Dus ik ben eigenlijk wel blij dat op de achtergrond tussen al die ministers die er een beetje over gaan, dat op het moment dat er een debat komt in een commissie Digitale Zaken, dat als er een debat is in de Tweede Kamer, dat al die ministers en staatssecretaris en al die ambtenaren achter de schermen gedwongen worden om samen te werken en daar dus ook op die manier te gaan overleggen. Ik vind dat ook wel een mooie route. Maar ja, ik sta er een beetje neutraal in.

Robin Rotman (podcasthost): Is er een staatssecretaris ook iemand die als een soort digitale sheriff erop toe gaat zien dat al die ministeries en al die overheidsorganen hun digitale zaakjes op orde gaan hebben?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, dat zou wel mooi zijn. Want de staatssecretaris Digitalisering, die zit bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. En die gaat inderdaad over die rijksoverheid. En op het moment dat het gaat over cybersecurity van Nederland, dan heb je het al eerder over of de minister die over AIVD gaat, of de minister van Justitie en Veiligheid.

Robin Rotman (podcasthost): Is dat de portefeuille waar jij van tevoren al heel veel mee had? Of was het de portefeuille die jij als ambitieus Kamerlid maar gewoon deed, omdat dat nou helemaal de post was die jou werd toebedeeld? Of was dat de portefeuille waar je echt om gesmeekt hebt? Laat mij dat maar doen.

Queeny Rajkowski (VVD): Dat heb ik zeker om… Ja, nee, ik kwam… Want ik stond de vorige keer was ik de hoogste vrouwelijke nieuwkomer op de lijst. En natuurlijk gaan ze al die portefeuilles gewoon verdelen. Dus dan… Je krijgt natuurlijk niet zomaar wat je vraagt. Daar moeten ze naar kijken. Toen gaf ik aan, ik wil graag Digitalisering doen. En dat hadden ze niet verwacht. Toen zei ik, nou, maar ik denk dat Digitalisering echt heel belangrijk is. Dat internet, dat wordt nog eens wat. En ik zei, want Digitalisering is dus én economie, het is én veiligheid, het is én samenleving. Alles zit in. Het is privacy, grondrechten, democratie. En ik wil graag dat wij daar gewoon een mooi verhaal op hebben. We moeten echt wat stappen maken. Nederland heeft een hoop in te halen.?

Dus ik hoop dat ik in 3,5 jaar daar echt wel mijn steentje aan bij heb kunnen dragen.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Maar je zegt, ze hadden het niet verwacht. Nee. Waarom niet? Waarom hadden ze het niet verwacht?

Queeny Rajkowski (VVD): Nou, ik denk dat omdat, als je meer klassiek kijkt, dan als mensen Kamerlid worden voor GroenLinks PvdA, dan willen ze graag een portefeuille bestaanszekerheid of klimaat hebben. Bij de VVD willen ze graag bijvoorbeeld economie of veiligheid. Je hebt een paar van die kernthema’s waar de Politieke Partij bekend om staat. Maar Digitalisering is voor mij dus ook veiligheid. Het is economie. Dus ik dacht juist, het toffe is, ik ga straks over alles.

Robin Rotman (podcasthost): Ethiek zit van alles in natuurlijk.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, ethiek ook. Alles zit erin. En dat vond ik gewoon onwijs cool.

Robin Rotman (podcasthost): Vroeger was ik beledigd als mensen tegen me zeiden dat de politiek wel wat voor mij zou zijn.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, dat heb ik gezegd, ja. Ja, nou, dat komt nu een beetje in een soort schizofrene situatie terecht, omdat ik dus al tien jaar betrokken ben in de politiek. Maar ik ben altijd heel sceptisch geweest. Maar inderdaad, tot de middelbare school, ik vond filosofie leuk. Ik hield me bezig met op vrijwilligerswerk of geld ophalen voor goede doelen. Heel veel van dat soort dingen. Dus iedereen dacht, oh, die gaat de politiek in. En ik werd dan een beetje boos en ik dacht, nou, de politiek in, al dat theater. Ik wil graag echt werk doen. En dat is niet wat ze in de politiek doen.

Robin Rotman (podcasthost): En heb je nou het gevoel dat je de afgelopen tijd aan het werk bent, echt werk hebt gedaan?

Queeny Rajkowski (VVD): Zeker, ja. Nee, dat heb ik zeker. Nou lag er ook een hoop te doen, hè, op digitalisering. Dus in die zin was het ook echt wel, je kon gewoon eigenlijk je eigen speelveld bepalen. Maar zeker, ja. Maar wat ik zei, zeven jaar gemeenteraad, nu drie jaar hier. Dus blijkbaar vind ik het leuk.

Robin Rotman (podcasthost): We gaan er straks over door. Vind je het goed als we je eerst even langs de ondernemersmeetlat leggen?

Queeny Rajkowski (VVD): Dat is goed.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ik wil je zes vragen voorleggen, om indruk te krijgen van jouw ondernemersgeest. ?

Graag snel en beknopt beantwoorden. En eventuele toelichting kan achteraf.

?Eerste vraag: Hoe ondernemend ben je zelf?

Queeny Rajkowski (VVD): Zeer.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Oké. Hoe digitaal ben je?

Queeny Rajkowski (VVD): Oké, digitaal. Ik denk ten opzichte van de gemiddelde Nederlander heel digitaal. Maar ten opzichte van de tech-nerd ken ik de basis.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, ja. Geen wizkit. Nee. Nee, nee. Oké. En als je een miljoen zou kunnen investeren in een digitaal ondernemersidee, waar zou je dan voor kiezen?

Queeny Rajkowski (VVD): Oh, pff. En dan moet ik snel antwoorden.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, nou ja.

Queeny Rajkowski (VVD): Dan zou ik iets met de arbeidsmarkt doen. Ja, ai en arbeidsmarkt.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Dan wil ik je nog drie keuzes voorleggen. Instagram of TikTok.

Queeny Rajkowski (VVD): Instagram.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Markt moet het doen of industriebeleid.

Queeny Rajkowski (VVD): Markt.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Onze toekomst is digitaal of onze toekomst is analoog?

Queeny Rajkowski (VVD): Digitaal.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Oké. En hoe bedoel je die laatste dan?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, er is geen weg meer terug.

Robin Rotman (podcasthost): Dus je bent zeer, zeer ondernemend.

Queeny Rajkowski (VVD): Nee, ik zei één keer zeer, hè. Maar dat, ja, vind ik wel. Ik heb ook hiervoor bij een techbedrijf gewerkt. Daar mocht ik mijn eigen interne club oprichten. Dat heb ik ook gedaan. Ik kreeg alleen een bureau. En een startbudget. En een paar jaar later stond er een team. Internationaal opereerden. We verkochten ook training en producten aan grote bedrijven. Nou, dat vind ik wel ondernemend. Natuurlijk in de veiligheid van een onderneming mocht ik het doen. Maar het is toch goed gegaan. Als profielwerkstuk moest ik een ondernemersplan schrijven. Dat vond ik heel saai. Ik dacht, een plan schrijven. Je gaat het nooit doen. Toen hebben ik en mijn beste vriendin gevraagd, mogen we niet een festival organiseren? Nou, dat mocht. Heb ik een festival georganiseerd.

Robin Rotman (podcasthost): Oh, wat was het voor festival?

?

Queeny Rajkowski (VVD): Ook vanaf scratch. Het was bij een poppodium in Arnhem. En daar hebben we allemaal verschillende artiesten gewoon de dag. We hadden reggae, we hadden rock. We hebben van alles gedaan. Ook nog mensen die in de TMF top 40, hoe heette dat dan ook alweer? Ja, daar waren ook nog artiesten uit.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja te lang geleden..

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, dus dat hebben we allemaal gedaan. En dan zonder startkapitaal. Dus we moesten ook nog geld ophalen. Ik vind dat wel ondernemend.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Dat idee om iets met de arbeidsmarkt te doen. Met dat miljoen. Kan je dat nog iets meer toelichten?

Queeny Rajkowski (VVD): Nou, misschien als we het straks ook nog verder over ai gaan hebben. Maar ik denk de grote belofte van AI is dat het een aantal problemen, maatschappelijke problemen gaat oplossen. Zoals het klimaat, de arbeidsmarkt, et cetera. Maar ik zie nog niet dat degenen die de impactvolle AI maken, dat ze dat ook daadwerkelijk aan het doen zijn.?En laten we nou een keertje ervoor zorgen dat techniek ervoor gaat zorgen dat we meer ruimte hebben om echt mens te zijn. En dat vind ik belangrijk.

Robin Rotman (podcasthost): Heb je nog een paar vragen uit het veld meegenomen, Paul?

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, ik heb een vraag van Lotte de Bruin, de directeur van brancheorganisatie NL Digital.

Lotte de Bruijn (directeur brancheorganisatie NL Digital): Zoals je weet staat de sector voor veilig ICT. En er komt ook veel regelgeving vanuit Europa op dat vlak. Zoals bijvoorbeeld de NIST 2 Directive. En de overheid roept ondernemers op om daar alvast mee aan de slag te gaan. Het bedrijfsleven is inmiddels al druk aan de gang, maar heeft nog steeds niet duidelijk wat de uiteindelijke eisen zijn. Mijn vraag is, hoe gaan we ervoor zorgen dat de overheid op tijd duidelijk kan maken wat ze wil?

Queeny Rajkowski (VVD): Nou, dat is een zeer terechte vraag. Op het moment dat er politiek met extra regels komt, moet het wel duidelijk zijn voor bedrijven. Waar moeten we dan aan voldoen? ?Dat de meeste bedrijven ook wel het nut inzien van extra cyberveiligheidseisen. Want dat is de NIST 2, die gaat daarover.

Robin Rotman (podcasthost): Nou, eventjes de NIST 2. Misschien moet je dat eerst even uitleggen voordat je reageert op Lottes’s vraag.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, dus de NIST 2 is een van de vele extra digitale veiligheidseisen die op Nederlandse ondernemers afkomen. De NIST 2 gaat niet alleen eisen stellen aan ondernemers, maar ook gemeenten moeten een bepaald minimum cyberveiligheidsniveau krijgen. Ziekenhuizen gaan er ook onder vallen. Nou, eigenlijk duizenden entiteiten in Nederland, zoals dat dan noemt. Maar ja, dan moet je wel weten wat, als je bepaalde dingen worden gevraagd, wat je dan precies moet doen. En dat is nog een beetje vaag in de NIST 2.

Robin Rotman (podcasthost): En Lotte zegt, daar worstelen wij een beetje mee.

Queeny Rajkowski (VVD): Nee, ik denk dat het belangrijk is dat er eerst vanuit het ministerie duidelijk wordt gemaakt wat er wordt verwacht.En pas als dat duidelijk is, dat dan ondernemers in Nederland de tijd krijgen om het goed te implementeren, dat het dan pas gehandhaafd wordt. Dat is gewoon een nette route en ik verwacht ook dat het zo zou gaan.

Robin Rotman (podcasthost): Ik denk ook wel gelijk weer nieuwe regeltjes. En er zijn natuurlijk talloze bedrijven die al lang veilig zijn, die hebben hun spulletjes op orde. Die worden nu met nieuwe bureaucratie opgezadeld.

Queeny Rajkowski (VVD): Nee, ik ken zeker een hele hoop bedrijven die hun spullen echt wel op orde hebben.

Alleen in Nederland is alles met elkaar digitaal verbonden en iedereen werkt met elkaar samen. Het is een keten. Dus als ergens in de keten iemand niet veilig is, dan kan je eigenlijk wel je afvragen of de rest van die keten dan wel veilig is. Ook hebben zij hun eigen zaakjes wel op orde. En cybercriminelen zijn ook gewoon luie mensen, dus zij kijken gewoon waar de zwakste schakel zit. En zo brengen ze onze economie tientallen miljoenen euro schade per jaar op. En dan vind ik dat wij als politiek ook wat van mogen vinden.

Robin Rotman (podcasthost): En die tegenstander, is dat één actor? Zijn dat de Russen, de Chinezen, de Iranezen? Of is het een veel bonter gezelschap van allerlei mensen, tegen wie wij dan aan het knokken zijn?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, veel bonter, want het was juist zo makkelijk geweest als het zo duidelijk was.

Maar er zijn inderdaad landen, die hebben een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland. Dus die zijn daar ook open over.

Robin Rotman (podcasthost): Tegen Nederland?

Queeny Rajkowski (VVD): Onder andere tegen Nederland, ja, en dat is Rusland, dat is de Chinese overheid, Noord-Korea en Iran. Dus zij sowieso. Maar er zijn ook heel veel criminele groeperingen, die gewoon domweg geld willen verdienen.

Robin Rotman (podcasthost): Oplichters, zwendelaars.

Queeny Rajkowski (VVD): Precies. Ja, maar die worden ook weer slim ingezet, door die landen. Omdat op het moment dat je erachter komt, er zit een criminele groep achter, dan kan je niet zeggen, jullie hebben een oorlog ontketend, dit is een geweldsaanval op ons, wij mogen terug reageren. Maar ja, soms weet je wel heel duidelijk, dat er bijvoorbeeld Rusland daar als opdrachtgever achter zit. Maar dan kan je dat niet heel goed pinpointen. Dus het is allemaal digitaal wat meer fuzzy. Dus wij moeten daar gewoon slimmer zijn.

Robin Rotman (podcasthost): Een vraag over het MKB, Paul?

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Nou ja, je had het net over digitaal, analoog. Bedrijven moeten zelf die keuze maken. Maar goed, uit de praktijk blijkt dat het MKB toch wel achterblijft met de digitalisering. Het MKB heeft natuurlijk minder mogelijkheden dan grote bedrijven. Die hebben hun eigen ICT-afdeling en dergelijke. Een MKB heeft het ook druk met andere dingen natuurlijk.

Queeny Rajkowski (VVD): We hebben ook gewoon niet genoeg knappe koppen om bij elke MKB’er iemand neer te zetten die alles weet van cybersecurity en die jou kan helpen. Sterker nog, wat jij net zei, MKB’ers zijn daar misschien helemaal niet mee bezig, hebben misschien ook helemaal niet het geld daarvoor, want alles wordt duurder en de wereld is wat dat betreft ook wel een beetje spannend op dit moment, ook als je ondernemer bent. Dus ik denk dat we gewoon veel meer op slimme manieren met elkaar moeten gaan samenwerken. Er zijn ook bedrijven die bijvoorbeeld gezamenlijk een HR-afdeling inkopen, die gezamenlijk een IT-afdeling inkopen of de juridische afdeling. Ik denk dat dat soort samenwerkingsvormen zouden kunnen helpen, maar dit moeten ondernemers echt lekker helemaal zelf bepalen wat bij je past. Maar ik denk dat dat soort samenwerkingsvormen kunnen gaan helpen. En dan helpt het ook, want er zijn gewoon veel te veel bedrijven die wel zeggen, nou, ik kan je wel helpen met je IT en hoe kun je als MKB’er inschatten 0f het een of andere beunhaas is of iemand die daadwerkelijk goed werk levert. En daarom is het belangrijk dat ook, verschillende branches zich gaan bemoeien met de kwaliteit daar van. Dus dat er een, ik heb daarom gevraagd, zorg dat er een keurmerk komt van ICT-leveranciers, ?

zodat je als MKB’er, als je zelf geen verstand hebt hiervan, wel op kan vertrouwen dat zij er alles aan doen om jou zo veilig mogelijk te maken, want het is ook niet gratis.

Robin Rotman (podcasthost): Kunnen we wat constructievere, leukere onderdelen van digitalisering benoemen? Waarvan je denkt van jongens, dit is ook digitalisering.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): De kansen die je laat liggen als je niet digitaliseert.

Queeny Rajkowski (VVD): Dan trek ik hem even voorbeeld breder. Ik ben bij de bloemenveiling geweest en zij hebben echt een groot personeelstekort. Ze halen ook vaak veel mensen uit het buitenland, maar ook daar zijn mensen niet oneindig. En zij hebben bijvoorbeeld met ai en automatisering, gaan ze ervoor zorgen, dat die bloemenkarretjes, die gewoon van de ene plek op de veiling naar de andere plek moeten rijden, dat dat geautomatiseerd gaat volgens een slimme ai, die daarin mee kan denken en aan kan sturen. Dat is gewoon een heel concreet voorbeeld van de manier waarop digitalisering in de breedste zin van het woord kan helpen.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Maar jij zegt wel, bedrijven moeten daarbij samenwerken, branches die spelen een rol. Maar je legt het wel duidelijk bij het bedrijfsleven zelf. Of zie je voor de overheid nog een rol om hier iets stimulerend in te kunnen betekenen?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, ik denk dus niet dat de overheid heel goed is met de digitalisering. Maar…

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, nee, dat is weer een ander verhaal.

Queeny Rajkowski (VVD): Dus ik wil de ondernemers nu niet heel bang maken…met de overheid gaat komt bij je binnen gaat het voor u oplossen. Nee, ik denk dat het wel belangrijk is als het gaat om veiligheidseisen. Inderdaad helpen met een MKB’er, dat die weet, haal ik een beunhaas in huis of iemand die daadwerkelijk mij veilig gaat houden. ik denk dat je vanuit daar, kan je als politiek en overheid helpen, maar verder alsjeblieft blijf van de IT-systemen van het bedrijfsleven af.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Maar ook niet in de vorm van subsidieregelingen waardoor MKB’ers makkelijker zijn. Nou ja, ik vraag het maar.

Queeny Rajkowski (VVD): Nou, kijk, dat kan allemaal. Maar we zitten ook gewoon echt in een wereld nu waarin alles duurder wordt. En subsidie voor ondernemers, dan ergens uiteindelijk betaal je het ook weer. Want geld groeit niet aan de bomen.

Robin Rotman (podcasthost): AI, Paul.

?

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, ai. Nou ja, we hebben chat GPT. Ik moet altijd even nadenken hoe je dat uitspreekt.

Queeny Rajkowski (VVD): Four-O zitten we nu, hè.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Gevraagd wat we een politicus over ai zouden kunnen vragen.

Queeny Rajkowski (VVD): Nou, ben benieuwd. Kom op.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Nou, dit is het resultaat.

AI stem: Hoe ziet uw partij de balans tussen het omarmen van ai-technologie voor maatschappelijke vooruitgang en het waarborgen van privacy, ethiek en transparantie? Dit onderwerp is actueel en relevant, gezien de potentie van ai en de risico’s die ermee gepaard gaan.

Queeny Rajkowski (VVD): Wat een saaie vraag.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Nou ja, het is toch geen mens uiteindelijk.

Queeny Rajkowski (VVD): Nee, het is toch geen mens. De creativiteit moet nog van jullie komen.

Robin Rotman (podcasthost): Nou, het onderdeel omarmen van ai voor maatschappelijke vooruitgang, daar klik jij natuurlijk wel op aan.

Queeny Rajkowski (VVD): Zeker. Nee, maar dat is wat je veel ook bij de big-techs ziet. Ze beloven van alles.

Aan de ene kant zie je zo’n Sam Altman van OpenAI of iemand anders uit Silicon Valley vertellen over…maar ai gaat de meest toffe dingen doen, we gaan een klimaatprobleem oplossen. We gaan naar de arbeidsmarkt. Mensen hoeven niet meer te werken, maar er komt een basisinkomen. Allemaal grote beloftes waarvan iedereen denkt, dat is cool als dat gaat gebeuren. En tegelijkertijd zie ik dan,

?volgens mij was het Mark Zuckerberg, ergens in een filmpje die vertelt, ja, nu kan jouw broodrooster uit zichzelf bedenken hoe je brood geroosterd moet worden. En toen dacht ik, ja, maar dat kan ik dus zelf doen, laat mij alsjeblieft gewoon zelf mijn brood roosteren, maar los al die problemen nou eens voor ons op.

Robin Rotman (podcasthost): Jij mag je brood zelf blijven roosteren, maar dan die ai en die arbeidsmarkt want daar sloeg je natuurlijk aan het begin van deze opname op aan. Wat voor opties zie je daar dan? Wat is dan de potentie waarin je denkt, oeh, als we dat gaan omarmen, dat zou wel lachen zijn.

Queeny Rajkowski (VVD): Ik denk overal, eerlijk gezegd. Maar één van de oplossingen, bijvoorbeeld in de zorg, ?waarbij zorgmedewerkers echt nog even, dat ze superlang nog achter een computer moeten staan, data moeten inkloppen van het ene naar het andere systeem. Het is nog niet zo heel lang geleden in corona, dat patiënten kregen een cd-rommetje op hun borst geplakt, met een tapeje. En zo gingen ze met de ambulance van het ene naar het andere ziekenhuis nog niet, dat is nog niet zo heel lang geleden. Dus ik denk als in dit soort beroepen, waarbij we, ik bedoel, je wil juist iemand aan het bed hebben, die tijd heeft voor jou als mens, die mee kan kijken, die jou als mens ziet en ziet dat jij ziek bent,kan inschatten wat je nodig hebt, die ook warmte kan geven, die je kan helpen met douchen als dat nodig is. Dat zijn gewoon, ik hoop dat we AI dus zodanig in gaan zetten, dat er veel meer ruimte komt om mens te kunnen zijn in je werk, want dan gaan we het op een slimme manier doen.

Robin Rotman (podcasthost): Heb je zelf wel eens ai of chat-GPT om een raad gevraagd?

Queeny Rajkowski (VVD):Ja hoor, constant. Ja hoor, zeker.

Robin Rotman (podcasthost): Ja? wat was de laatste keer.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja hoor, hartstikke fijn. Wat was de laatste keer? Ik moest een pitch schrijven en ik dacht, deze tekst kan nog net wat strakker. Dus dan heb ik gewoon mijn tekst ingevoerd en gezegd, maak het wat strakker en maak dit grapje wat leuker. En toen kwam er een hele strakke tekst.

Robin Rotman (podcasthost): En over een jaartje of tien, twintig, Kamerlid, nieuw dossier, hoe denk je dat jouw samenwerking met zo’n ai-programma er dan uitziet? Nu wordt het vaak nog een beetje melig gebruikt, of op een verjaardagspartijtje wordt het gebruikt. Kids gebruiken dat op school natuurlijk. Maar hoe gaat die samenwerking in de toekomst eruitzien?

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, over tien jaar. Er is zoveel gebeurd het afgelopen jaar, wat we allemaal niet hadden kunnen inschatten.

Robin Rotman (podcasthost): Je fantasie is op de vrije loop.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, tien jaar vind ik echt heel moeilijk. Ik ga het vast ook verkeerd inschatten.

?Maar ik denk dat het ons echt gaat helpen om inderdaad, als je lange teksten moet schrijven, of vat deze brief eens samen. Dat zijn dingen die ik nu kan bedenken, want dat is een innovatie die nu al bestaan. En daar gebruik ik het ook gewoon al echt voor. Ik gebruik het niet voor de inhoud, want de inhoud, daar ga ik als volksvertegenwoordig over, daar word ik voor gekozen, om zelf na te denken over wat er belangrijk is, aan de hand van, nou bij mij is het dan het liberalisme. Dus voor de inhoud zou ik het niet gebruiken. Maar je kan het wel helpen om teksten beter te maken, dingen samen te vatten, of te vragen welke tien boeken moet ik lezen om dit en dit te begrijpen. Dus ik zie het meer als een hulp, die ervoor zorgt dat het je tijd kost, tijd gaat besparen, sorry, andersom, dan iemand die je werk gaat overnemen.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, maar daar zitten natuurlijk ook niet de risico’s dan meteen van ai, terwijl die er natuurlijk wel zijn.

Queeny Rajkowski (VVD): Altijd, zelf blijven nadenken.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, onlangs heeft de Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens nog erop gewezen dat er allerlei discriminerende algoritmen zijn, nog steeds. Ja, blijft dus de vraag, hoe ga je die dingen matchen met elkaar? Aan de ene kant de mogelijkheden en de kansen, en aan de andere kant de gevaren en de risico’s.

Queeny Rajkowski (VVD): Ja, en daarom zijn die toezichthouders gewoon zo belangrijk. Tegelijkertijd werk ik ook samen met twee dames die les geven aan de Universiteit Delft, om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het vak van AI-engineer, dat je daar niet alleen hebt over de wiskundige kant, maar ook hebt over de ethiek. Dat zijn nu nog allemaal losse zuilen en die moeten allemaal bij elkaar komen, want uiteindelijk kan je achteraf dingen repareren, maar dat is altijd lastig. Kijk naar de toeslagen, ver, als het echt uit de hand loopt. Dus je moet ervoor zorgen dat het vooraf goed geregeld is.

Robin Rotman (podcasthost): Tot slot, laatste vraag. We eindigen deze podcast altijd met wat Haagse Bluf.

?Heb jij wat Haagse Bluf voor ons? Heb jij een belofte, waar we jou aan kunnen houden?

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Ja, of jouw opvolger natuurlijk. Als we het over digitalisering hebben.

Queeny Rajkowski (VVD): Oké, oké, dan ga ik dit. Dat doe ik eigenlijk nooit. Ik maak voor jullie één uitzondering en dit gaat natuurlijk dan mijn ondergang worden. Zo werkt dat altijd. Ik ga ervoor zorgen, althans als ik de Tweede Kamer verlaat, dat het bedrijfsleven meer dreigingsinformatie heeft gekregen van de overheid en de AIVD, zodat zij zichzelf ook veiliger kunnen houden.

Robin Rotman (podcasthost): Queeny Rajkowski, dank je wel voor dit interview.

Queeny Rajkowski (VVD): Dank je wel.

Robin Rotman (podcasthost): Paul, al die andere podcasts van al die andere leuke Kamerleden, waar kunnen we die terugluisteren?

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Dat kan via je favoriete podcast app of via de website www.opiniebladforum.nl. Bedankt.

Queeny Rajkowski (VVD): Graag gedaan.

Paul Scheer (redacteur van opinieblad Forum): Dank je wel.