21 FEB, 2025 • Events
‘Een keten zonder kinderarbeid’
Het terugdringen van kinderarbeid blijft een urgente uitdaging in veel inkoopketens. Zeker gezien de aankomende wet- en regelgeving, zoals de CSRD en de CSDDD, die niet alleen om data en transparantie vraagt, maar zeker ook om actie.
Gezien de complexiteit rond kinderarbeid is een sectorale aanpak noodzakelijk. Door een gezamenlijk aanpak is de invloed groter om het risico op kinderarbeid te verkleinen. Ook binnen organisaties is samenwerking noodzakelijk. Het raakt niet alleen inkoop, het gaat om de waardeketen van bedrijven.
Vaak is kinderarbeid niet direct zichtbaar, een due diligence op kinderarbeid kan je een beter beeld geven. Hoe kun je de risico’s op kinderarbeid minimaliseren? Hoe kan jij vanuit jouw functie bijdragen om dit risico te verminderen? Hoe werk je hierin samen met directie, CSR-managers, met leveranciers, etc.?
Wij nodigen je uit voor een interactief event dat concrete handvatten biedt om kinderarbeid in de keten tegen te gaan en je voor te bereiden op de nieuwe wet- en regelgeving.
Programma
Onderdeel 1. Kinderarbeid in de keten: Waar hebben we het over?
Context schetsen onder leiding van moderator, Sander de Kramer.
Sander is presentator, journalist en ondernemer. Hij wordt geprezen om zijn innovatieve manier van hulpverlening tegen onder andere kinderarbeid in Sierra Leone.
Interview met senior director Global March Against Child Labour, Marco Dubbelt.
- Hoe en waar komt kinderarbeid voor, in welke vorm?
- Wat zijn maatschappelijke kosten?
- In welke sectoren spelen welke risico’s?
Onderdeel 2. Regels, wetten en eigen initiatief: wat moet ik en wat wil ik?
2.1 Wetgeving CSRD en CSDDD in begrijpelijke taal.
Senior beleidsmedewerker en projectleider op het gebied van IMVO bij VNO-NCW en MKB-Nederland, Marhijn Visser geeft een update over de CSRD, CSDDD, het Omnibus-voorstel en de Forced Labour Directive.
- Met welke wetgeving heb je te maken?
- Waar staan we nu en wat komt er op je af?
2.2 Hoe zit het met financiële instellingen en kinderarbeid?
Sr. Manager Sustainability bij Deloitte, Thijs van Brussel vertelt over hoe bijvoorbeeld financiële instellingen omgaan met de wetgeving en het risico op kinderarbeid als het gaat om financieringsaanvragen.
2.3 Waarom een keurmerk bedrijven kan helpen
Sustainable sourcing manager bij Fairtrade, Alien Huizing vertelt wat je kan verwachten als je bij een keurmerk aansluit, en hoe dit je duurzaamheidsdoelstellingen kan versterken.
Daarna vertelt ondernemer Justus Bijlsma, Co-Founder van Pure Africa Coffee, waarom zij voor fairtrade certificatie hebben gekozen, en hoe dat hen helpt in het tegengaan van kinderarbeid in hun keten.
Onderdeel 3. Werken tegen kinderarbeid in de keten: van inkoop tot directie
3.1 Kinderarbeid aanpakken doe je niet alleen.
We gaan in dieper op organisatiestructuren: wie binnen je organisatie is verantwoordelijk voor het tegengaan kinderarbeid? Jason Mandels is brand accountability coördinator bij de Fair Wear Foundation en is zelf inkoper geweest. Hij neemt je mee in het belang van brede integratie van kennis rondom dit thema binnen je organisatie.
- Wie zijn binnen je bedrijf de stakeholders die een rol spelen?
- Hoe betrek je als inkoper andere afdelingen bij dit onderwerp?
- Wat is de toegevoegde waarde van een bedrijf wat heeft geïnvesteerd in duurzaamheid?
3.2 Wat wordt er op sectorniveau georganiseerd als het gaat om kinderarbeid?
Sr. Policy officer international responsible business conduct, Lieselotte Callebaut van de SER vertelt over het TruStone covenant.
- Hoe werkt zo’n sector overeenkomst?
- Hoe komt het tot stand?
3.3 Welke rol kunnen brancheorganisaties hierin spelen?
Femke den Hartog, beleidsadviseur bij INretail vertelt wat een branche kan doen aan kennisoverdracht rondom dit thema. Daarna neemt CSR Director van Termeer Groep (Sasha, Manfield, Sissy Boy), Zsuzsa Kozma, je mee in het verwerken van duurzaamheidsmaatregelen in hun bedrijfsstrategie.
- Hoe kun je samenwerken met je branchevereniging?
- Hoe maak je rondom dit thema de analyse tussen kosten en baten binnen je bedrijfsvoering?
Onderdeel 4. Aan de slag!
4.1 Hoe kan jouw organisatie nu aan de slag?
Global Sustainability Program lead bij JDE Peets, Hugo Stuurman deelt zijn ervaringen over projecten die kinderarbeid tegengaan.
- Waarom zijn projecten belangrijk?
- Hoe weet je waar deze projecten nodig zijn, en hoe moet je dat vormgeven?
- Wie kan je hierbij helpen?
- Zijn er samenwerkingsmogelijkheden?
4.2 Support nodig? Er zijn er subsidies!
Nathalie Ankersmit, project advisor responsible business bij RVO
(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) introduceert de beschikbare subsidie regeling, en vertelt hoe je praktisch aan de slag kan gaan.
Netwerken
Leer elkaar kennen en zet de eerste stappen. Kinderarbeid aanpakken doe je niet alleen, dus bouw je netwerk op, we helpen je hier graag bij.
Voor wie?
- Inkoopprofessionals
- Contract- en supplymanagers
- CSR- of ESG-managers en directieleden van bedrijven en
- Vertegenwoordigers van branches in sectoren* waar kinderarbeid een reëel risico vormt.
Praktische informatie
Datum: Dinsdag 15 april
Tijd: 13.30 – 17.00 uur (inclusief netwerkborrel)
Locatie: Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ Scheveningen.
Leuk feitje: je kunt de hele dag gratis Madurodam in met je evenementticket!
Aanmelden kan via deze link.
Dit event wordt georganiseerd door het project Kinderrechten van MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met Nevi, beroepsvereniging voor inkoop, contract- en supply managers.
* 10 risicosectoren waar kinderarbeid voorkomt: Bouw, Detailhandel, Energie, Financiële sector (deze sector kan bijdragen aan het vergroten van het risico), Groothandel, Hout & papier, Land- en tuinbouw, Metaal & elektronica, Textiel & kleding, Voedingsmiddelen
Het project Kinderrechten van VNO-NCW en MKB-Nederland wordt gefinancierd uit het Fonds Bestrijding Kinderarbeid en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.