26 NOV, 2015 • Opinie

Beter een harde innovatieagenda dan een nationale klimaatwet

Als er één ding buiten kijf staat in de hele klimaatdiscussie, dan is het dit wel: de aanpak van het klimaatvraagstuk vraagt, nee schreeuwt om internationale afspraken. Een mondiaal klimaatakkoord moet daarom de inzet en de uitkomst zijn van de top in Parijs waarvoor de wereldleiders volgende week bij elkaar komen. De Nederlandse klimaatcoalitie waar honderden bedrijven zich inmiddels bij hebben aangesloten, is wat dat betreft een helder signaal richting de lichtstad.

Ook een goed signaal is het goede voorbeeld dat Europa al jaren geeft door vergaande afspraken te maken voor vermindering van CO2-uitstoot. Nederland moet daarom sowieso vasthouden aan de in Europa gemaakte afspraken voor CO2-reductie van 40 procent in 2030. Indien ‘Parijs’ er in slaagt tot goede mondiale afspraken te komen, kan dit worden geïntensiveerd.

Behalve internationale afspraken is ook maatschappelijk draagvlak essentieel voor een succesvolle klimaataanpak. Zonder draagvlak geen daadkracht. Daarom is het Energieakkoord zo belangrijk. Daarin zitten de bedrijven aan tafel met overheid en milieuorganisaties om gezamenlijk maatschappelijk draagvlak te realiseren en meters te maken.

Voegt een nationale klimaatwet, een idee van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver, hier veel aan toe? Het antwoord is nee. Een nationale klimaatwet is een inferieurs oplossing ten opzichte van de huidige internationale aanpak en ondermijnt het draagvlak van het Energieakkoord. Als Nederland toch met nationaal aanvullend beleid versnelling wil realiseren, levert het waarschijnlijk de grootste bijdrage wanneer het zich weet te onderscheiden met duurzame – ook wereldwijd te exporteren – innovaties van het bedrijfsleven. Dat is de echte nationale handschoen die in aanvulling op de bestaande inspanningen moet worden opgepakt. Dan gaat het om het CO2-neutraal krijgen van de gehele woningbouw of grote CO2-reductie met systeemsprongen in de industrie. Dat vergt doortastend innoveren, dus beter een harde innovatieagenda dan een nationale klimaatwet.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

co2 (koolstofdioxide)co2-uitstootenergieakkoordinnovatieinnovatieklimaatklimaatbeleidklimaatverandering