9 JUL, 2024 • Made in Holland
Deze metaalbewerker heeft robots en ai als slimme compagnons
Nederlandse ondernemers maken heel bijzondere, innovatieve dingen. Vaak met internationaal succes. Het zijn bedrijven en producten om trots op te zijn. In Made in Holland laten we mooie voorbeelden zien van maakbedrijven van eigen bodem. Aflevering 3: de slimme robotarm van Rodin Machining.
‘Je kunt erin, Frank’ zegt Ruud Appel, mede-eigenaar van Rodin Machining. We staan bij een glazen hok waarin een grote gele robotarm een beetje schokkerig, maar heel precies, een boortje vervangt in een computergestuurde freesmachine. ‘Nee’, zegt programmeur Frank, ‘hij heeft besloten dat de machines leeg moeten. Dus ik wacht even.’
Hij, dat is die gele robotarm, Robot R-2000iC. Die bedient de freesmachine op eigen houtje. En niet alleen sturen ze de machines aan die vormen beeldhouwen uit metaal – ‘zoals Auguste Rodin deed met marmer, maar hier gaat het om machineonderdelen’, zegt Appel. Robots en ai regelen ook alles eromheen, van de orderaanname tot uitlevering van het product. ‘Dit is de eerste verspaanderij op basis van autonomous machining’, zegt Appel.
Autonome bewerking, dus. De nagelnieuwe productiehal is sinds april open. Je hoort er het gezoem van de koeling voor de machines en het puffen en piepen van de robotarmen. Een robot rijdt tussen stellages vol te bewerken stukken metaal en verdeelt die, zoef zoef, over de vier machines. Vandaag worden onder meer aluminium schijven bewerkt, onderdelen voor een machine die bossen snijbloemen bindt. Rodin heeft nu vier machines voor metaalbewerking, er is plaats voor twaalf.
De productie kan 24/7 doorgaan. In het weekend is er niemand, problemen worden op afstand opgelost, via de laptop. Op werkdagen voeren medewerkers de zoevende robot met te bewerken metaal. En ze zetten onderdelen klaar, boorkoppen bijvoorbeeld, die de robot dan weer in de machines kan zetten. In het kantoor zetten twee programmeurs de specificaties van klantopdrachten om in machinecode – dat kan ai nog niet.
Appel is ook directeur van buurman HollandSteel, een plaatverwerkingsbedrijf dat hij flink heeft geautomatiseerd. ‘In de plaatverwerking zetten klanten hun eigen tekening in een online portal, met specificaties, en dan rolt er een offerte uit’, zegt hij in het kantoor van Rodin, voorafgaand aan de rondleiding. ‘Ik dacht: kan dat ook in de verspaning?’ Daar berekent een medewerker nog je offerte. ‘Met een beetje pech duurt dat een maand.’ Klanten zeiden hem: wat zou het fijn zijn als jullie zo’n automatisch gegenereerde offerte voor elkaar kregen.
Na tweeënhalf jaar intensieve samenwerking met de leveranciers van software en machines, is het gelukt. ‘We calculeren op basis van ai’, zegt Appel. ‘De software leert van wat hij eerder heeft geoffreerd. Hij rekent ook uit hoeveel materiaal nodig is, welke tools nodig zijn, hoeveel die slijten en wanneer onze medewerkers ze moeten vervangen. Wij zelf voeren onder meer kostprijs in en korting voor de klant.’
‘We kunnen zo concurreren met de productie in lagelonenlanden’
Geen calculators meer, dus. En bij Rodin ook geen operators voor de machines. ‘De sector heeft een tekort aan vakmensen’, zegt Appel. ‘Dat ondervangen we met deze mens-arme werkwijze. Bovendien kunnen we zo concurreren met de productie in lagelonenlanden.’
Compagnon Gem Bot voegt toe: ‘Onderdelen die dichtbij worden gemaakt, verkleinen de ecologische voetafdruk. Klanten letten daar steeds meer op. Een kortere toevoerlijn is ook minder kwetsbaar.’
Juni vorig jaar kwamen de machines in de hal. Bot: ‘De bugs zijn eruit. Klanten zoeken is nu onze grootste opdracht.’ Die hoopt Rodin te vinden in West-Europa. In 2027 staan er dan hopelijk twaalf metaalbewerkende machines in de hal, die op de groei is gebouwd. Plus twaalf gele compagnons die luisteren naar de naam Robot R-2000iC.
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.