11 OKT, 2018 • Achtergrond

Ga hier maar eens mee aan de slag: 5 tips voor energiebesparing

Deur open is welkom, maar in de winter dan? Vijf keer zuiniger met energie: zo moeilijk is dat niet. En het mooie is: het hoeft niet meteen te leiden tot de aanschaf van allerlei dure installaties. Met deze 5 tips kan het energiegebruik – én de energierekening – al flink worden teruggebracht. Hup, aan de slag!

 

#Tip 1 voor energiebesparing

Verlichting: zuiniger, minder

Veel kun je als ondernemer al bereiken met het vervangen van ouderwetse lampen. Zo verdien je de vervanging van oude tl-buizen al binnen een jaar terug. Als je kiest voor een tl‑bak met reflector, kan ook nog eens het aantal tl‑buizen worden gehalveerd. Ledverlichting levert een besparing op van 80 procent. Het onnodig gebruik van de buitenverlichting kun je voorkomen door een tijd- of schemerschakelaar aan te brengen. En het onnodig gebruik van de verlichting binnen, bijvoorbeeld op het toilet of in het magazijn, is te verhelpen met een bewegingsschakelaar.

 

#Tip 2

Verwarming: geen verspilling

Als winkelier of garagehouder houd je de deur graag open; dat staat wel zo uitnodigend. Helaas gaat zo veel warmte verloren in de buitenlucht. Dat kun je deels worden voorkomen door het ophangen van een ‘luchtgordijn’ boven de deur. Zo ontstaat een scheiding tussen de koude lucht buiten en de warme lucht binnen. Of andersom in de zomer. Er zijn meer manieren om warmte efficiënt te gebruiken. Bijvoorbeeld door de verwarming een uur voor sluiting van pand laag te zetten. Of door de radiatoren vrij te houden en er geen gordijnen voor te hangen. En tussen de radiator en de buitenmuur folie of een warmteschild aan te brengen. In koele ruimtes kun je de cv-leidingen isoleren.

 

#Tip 3

Koeling: optimaal gebruiken

Net als bij verwarming gaat het bij koeling om het voorkomen van verspilling van energie. Dat begint al bij het buiten openingstijden afdekken van koel- en vriesmeubelen in winkels en in de horeca. Voor een optimaal gebruik van dit soort meubelen moet je de roosters schoon houden en ijs verwijderen. En je moet ze natuurlijk goed gevuld houden. Ook weer niet té goed, want in een koelcel moet je producten juist niet te hoog opstapelen. Koudeleidingen kun je isoleren.

Op zoek naar meer tips voor energiebesparing?MKB Nederland is met energieleverancier Essent Zakelijk een samenwerkingsverband aangegaan om ondernemers te helpen bij hun energiebesparing. Zij kunnen onder meer gratis een energiescan laten doen om hun energieverbruik in kaart te brengen en tips te geven voor besparing. Op de website van Essent zijn besparingstips voor een aantal branches te vinden.

#Tip 4

Ventilatie: ramen dicht

Houd ramen zoveel mogelijk gesloten als je een ventilatiesysteem goed wilt laten werken. In de zomer kun je het beste ’s nachts ventileren, want dan is de lucht koeler. De ventilator zelf kun je afstellen op tijd of op luchtkwaliteit. En gebruik ledlampen, want die geven minder warmte af.

 

#Tip 5

Apparatuur: uitschakelen

Vooral in kantoren zijn veel apparaten te vinden die ongemerkt energie slurpen. Een kopieermachine verbruikt stand-by bijvoorbeeld ook stroom. Om dat terug te brengen, kun je ze zo instellen dat ze buiten kantoortijd uitschakelen. Op computers kun je automatische slaapstand worden ingesteld. Dat scheelt onder meer tijdens pauzes energie. Het beste zou zijn om overal moderne, energiezuinige apparatuur te gebruiken. Maar álle – verder nog goed functionerende – apparatuur vervangen is een dure grap. Je kunt beginnen met apparaten die toch al aan vervanging toe zijn.

 

Wil je niks missen van Forum? Like ons dan op Facebook!

Wat kan energiebesparing jóu opleveren?Een kantoor van 1000 m2 verlichten kost gemiddeld 4500 euro per jaar. De vervanging van oude tl-buizen door hoogfrequente buizen levert een besparing op van 1600 euro.
Als in de keuken van een restaurant 4 pitten 2 uur per dag onnodig aan staan, kost dat 1200 m3 meer gas. Dat is toch weer 500 euro per jaar.(Bron: Essent)

Besparen moet al jarenDe verplichting om energie te besparen geldt voor bedrijven die meer dan 50.000 kWH elektriciteit verbruiken of 25.000 kubieke meter aardgas. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt 3000 kWh stroom en 1470 kubieke meter gas. Het gaat onder meer om de detailhandel, kantoren en metaalbedrijven. De verplichting geldt al jaren in het kader van de Wet Milieubeheer. Daar wordt tot dusver echter niet of nauwelijks op gecontroleerd door de gemeente. Het is voortaan wel de bedoeling dat ondernemers vaker bezoek krijgen van een controleur, maar dan nog zien bedrijven niet meteen de noodzaak in om maatregelen te nemen. Want die kosten geld, en ze hebben het al druk genoeg met ondernemen. Terwijl energiebesparing natuurlijk óók ondernemen is, want als de investering in energiebesparende maatregelen is terugverdiend, gaat de ondernemer er alleen op verdienen. En hij kan ook gebruikmaken van diverse subsidiemogelijkheden. Voor elk type bedrijf zijn er lijsten met ‘erkende maatregelen’ opgesteld, die allemaal binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend. Vanaf volgend jaar moeten bedrijven melden welke maatregelen zij hebben genomen.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

aardgasenergiebesparingenergielabel gebouwenklimaatbeleidmkb (midden- en kleinbedrijf)