Hoe kom je na een leven in de corporate wereld in de regeneratieve landbouw terecht? Nou zo gek is dat niet, vindt Joost van Schie. Samen met zijn moeder Roos drijft hij boerderij De Eenzaamheid op een eiland in Warmond. 'Ik houd wel van pionieren.'
Roos van Schie (61):
'Ik ben de oudste van zeven kinderen en opgegroeid in een boerenfamilie in Hoogmade. Toch leek het er lang op dat ik verpleegkundige zou blijven. Gek genoeg, en ik kan het niet verklaren, heb ik ooit een relatie afgebroken met de woorden 'ik zoek een boer en eentje die kaas maakt'. Die vond ik. Het staat me nog goed bij dat ik voor het eerst aankwam op dit eiland. Het was een mistige koude herfstdag en ik was meteen verkocht. Natuurlijk door het water en de prachtige natuur, maar ik voelde me ook onmiddellijk thuis.'
Bekijk hier een filmpje met Roos en Jan van Schie en hun zoon Joost. Zo zagen ze 3 jaar geleden de toekomst van boerderij De Eenzaamheid
'Mijn man en ik zijn altijd vooruitstrevend geweest. Pioniers. Dat maakte het ook gemakkelijker toen Joost naar ons toe kwam en zei dat hij het bedrijf wilde voortzetten. Het is gaaf dat hij zijn eigen visie ontwikkelt. Natuurlijk moet je dan oude dingen loslaten en de regie uit handen geven, maar zelf wil ik sowieso altijd nieuwe dingen proberen. Wij besloten bijvoorbeeld al vroeg, in 2000, biologisch te gaan boeren.'
'Het is gaaf dat Joost zijn eigen visie ontwikkelt'
'Eerlijk gezegd had ik voor die tijd wel een poos met een steen in m'n maag gelopen. Er was geen opvolging en het was lang niet duidelijk wat er met De Eenzaamheid zou gebeuren. Moesten we het verkopen? Toen Joost kwam, was die steen weg. Ik heb me altijd ontfermd over de administratie, en ik ben een beetje de toetssteen voor Joost. Ik vind het fijn om met hem over de toekomst te filosoferen. Hij is van de ideeën en draagt ons verhaal goed uit. Ik zeg nog wel eens: 'Moeten we dit écht met iedereen delen?' Ik ben er trots op dat we dit florerende bedrijf hebben waar veel jongeren aan mee willen werken, ook vrijwilligers. Die samenwerking vind ik mooi; dat was vroeger heel gewoon, maar boeren zijn individualistischer geworden.'
'Een van de hoogtepunten vind ik dat we twee jaar geleden naar Philadelphia en New York zijn gegaan, omdat onze kaas daar ook wordt verkocht. Dat vind ik toch wel zo bijzonder. Maar dat onze kaas ook hier in Roelofarendsveen ligt, vind ik net zo geweldig.'