6 JAN, 2021 • Allemaal familie

Deze zussen begonnen na hun 60ste aan een nieuw avontuur: The Mayo Sisters

Helen en Martine Hissink hadden de meest uiteenlopende banen totdat ze samen een traiteurszaak openden in Amsterdam. Dat mondde uiteindelijk uit in The Mayo Sisters. Samen maken ze plantaardige en suikervrije mayo. Maar bijna deed hun traiteursavontuur hen de das om…

 

Martine Hissink (64) 

‘De expats die ik begeleidde bij hun verhuizing vroegen me of ik een kok voor hen wist. Maar zoiets hadden we niet in Nederland. Helen was net voor zichzelf begonnen en ik vroeg haar of zij geen eten rond kon brengen, ze kon immers fantastisch koken. Een paar dagen later fietste ik langs het Scheldeplein in Amsterdam-Zuid waar een winkel leegstond. En ik twijfelde geen moment: wij zouden daar een traiteurszaak gaan openen. Konden we gelijk die expats bedienen. Helen zei meteen ‘ja’ toen ik belde.’

Allemaal familieNederland telt duizenden familiebedrijven, maar hoe is het eigenlijk om in zo’n bedrijf te werken met je vader, zus, dochter, moeder, broer of neef? Levert dat vaak spanning op, of begrijp je elkaar ook zonder woorden? Forum spreekt ondernemende familieleden, over hun drijfveren en relatie met elkaar. Vandaag deel 22 met de zussen Helen en Martine Hissink van The Mayo Sisters. Wil je de andere afleveringen ook lezen? Kijk dan hier.‘Als twintigers zagen Helen en ik elkaar weinig. We werkten allebei hard, hopten van de ene job naar de andere. Toen ik kinderen kreeg, kwam Helen mijn leven weer binnen. Vanaf dat moment hebben we elkaar eigenlijk nooit meer losgelaten. Maar een goede zussenband hebben en daarmee veel voor elkaar krijgen, is toch anders dan samen een winkel runnen. Die liep goed, maar het was hard bikkelen voor weinig geld.’

 

‘met kerst lag ik te hyperventileren onder de kerstboom’

 

‘Met kerst, onze drukste periode, lag ik te hyperventileren onder de kerstboom. Het was een idee van mijn kinderen om te gaan focussen op een paar echt goede producten om het onszelf gemakkelijker te maken. Zo ontstond het concept poulet et frites, met zelfgemaakte mayonaise. Dat balletje is verder gaan rollen. Uiteindelijk besloten we om verder te gaan met plantaardige én suikervrije mayo – dat mag geen mayonaise heten, want er zit geen ei in. Het verkopen van mayo hebben we lang naast de winkel gedaan. In augustus van dit jaar hebben we de winkel verkocht – aan twee jonge zussen –  om ons volledig te focussen op The Mayo Sisters. Ik voelde me vrijer dan ooit. Nog een kerst op die manier had ik niet volgehouden.’

 

‘Mijn vader zei altijd: een kapitein heeft een copiloot nodig, anders kom je niet van de grond. Ik ben overduidelijk de copiloot. Helen trapt gewoon ergens een deur in, ik werk meer op de achtergrond. Maar we doen het wel samen. Soms leidt dat tot flinke ruzies, we knokken hier natuurlijk ook al zes jaar voor. En zeker in de winkel kon Helen soms zo ongeduldig zijn. Maar nu die verkocht is, heb ik weer echt mijn zusje terug – en meer plezier in het ondernemen. Nu is het elke keer als we elkaar zien: koffie? In plaats van: Heb je x en y nou nog niet gedaan?’

 

Helen Hissink (62) 

‘Toen de krant waarbij ik werkte ophield met bestaan, heb ik eerst een halfjaar uit het raam gestaard. Het was crisis, niemand zat op mij te wachten. Totdat mijn coach bij het UWV vroeg: Wat is nou jouw tweede plan in het leven? Dat was eten en koken. Maar kon ik daar mijn werk van maken? Het antwoord was ‘ja’, en ik begon voor mezelf. Kort erna belde Martine over de winkel en binnen seconde zei ik ‘ja’. Een droom die uitkwam: ik zag mezelf al achter zo’n gigantisch fornuis staan.’

 

 

Interview gaat na de foto verder 

Helen (links) en Martine Hissink van The Mayo Sisters

Helen (links) en Martine Hissink van The Mayo Sisters
Foto: Dida Mulder

‘Maar dan begin je en gaat er een hele andere wereld open. Dan is het net alsof je samenwoont, met bijbehorende irritaties. Belt er een afwasser af, dan kom je er achter dat werkelijk alles op onze eigen schouders neer kwam. Nee, we waren niet naïef toen we begonnen. Ik denk altijd: linksom of rechtsom krijg ik alles voor elkaar. Mijn vader zei ook: No guts, no glory. Je moet het gewoon doen, vind ik. Dankzij Martine zag de winkel eruit om door een ringetje te halen, echt Parijs-niveau. Alles glom en blonk. Martine heeft ontzettend veel oog voor detail, terwijl ik meer van het regelwerk ben.’

 

‘zo doorgaan was geen optie, voor ons allebei niet’

 

‘Ik dacht toen we begonnen: alles gaat toch vanzelf met ons? Maar 10 man personeel aansturen is wat anders dan samen een etentje geven. Dan hadden Martine en ik niet de leukste gesprekken, nee. En uiteindelijk werd het teveel. Ik dacht: zo doorgaan was echt geen optie, voor ons allebei niet.’

 

‘Ik had pijn in mijn buik toen we de winkel verkochten, het was toch mijn kindje. Maar ik merkte toen ook dat alle zorgen wegvielen. We konden ons eindelijk focussen op de mayo. Nu gaan we als een trein. We hebben een goede partner, hebben weer lol in ons werk. Ik werk nog steeds hard, en tegelijkertijd is er een soort rust over ons heen gekomen. Mijn droom is om dit bedrijf groot te maken, om onze mayo over de hele wereld te verkopen. En als dat zo is, dan zitten Martine en ik over een paar jaar in Zuid-Frankrijk. Lekker in een bloemetjesjurk vers brood halen op de markt.’

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

allemaal familiefamiliebedrijveninterviewondernemerschap