15 DEC, 2017 • Actueel
Rampscenario Brexit is nog lang niet afgewend
Een harde Brexit kost elke werkende Nederlander tot 2030 300 euro per jaar. Dat is even schrikken. Want zelfs als na vandaag de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk beginnen, is dat risico is nog niet van de baan.
Hoera, we kunnen gaan onderhandelen over een nieuw handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Dat is vandaag hopelijk de uitkomst van een slopende week. Eind goed al goed? Was het maar waar. Het scenario van een no deal Brexit is hiermee namelijk nog niet afgewend. Als men het érgens over eens is, dan is het namelijk wel dat een allesomvattend handelsakkoord tussen de EU en het VK veel tijd gaat kosten. Minimaal een jaar of drie en misschien nog wel veel langer, denken deskundigen. Tijd die er niet is, aangezien de Brexit op 30 maart 2019 onherroepelijk een feit zal zijn.
Daarom hebben de partijen elkaar tot oktober 2018 gegeven om tot een akkoord te komen over een transitiefase. De hoop van ondernemers aan weerszijden van het kanaal is dat dit een akkoord wordt op basis van de status quo: alles blijft nog een aantal jaar bij het oude zodat er rustig verder onderhandeld kan worden en het bedrijfsleven uiteindelijk met één veranderingsmoment te maken krijgt in plaats van twee.
Komt er wel een handelsakkoord na de Brexit?
Of dat akkoord er komt is echter nog uiterst onzeker. De politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk wordt steeds groter. Na de voor May desastreus verlopen verkiezingen van afgelopen jaar, is haar regering voor een meerderheid afhankelijk van de Democratic Unionist Party. Om de situatie nog ingewikkelder te maken is ook de eigen conservatieve achterban zwaar verdeeld. Het lijkt dan ook een bijna onmogelijke taak voor de Britse regering om het parlement zo ver te krijgen om akkoord te gaan met een voorstel om alles nog een aantal jaar bij het oude te laten.
Het is nog maar de vraag of er een akkoord komt met de Britten
Lukt dat niet, dan valt alle handel tussen het VK en de EU vanaf 30 maart 2019 onder de regels van de World Trade Organization. Dat betekent de invoer van grenscontroles en importtarieven. Voor bedrijven is de periode tussen oktober 2018 en maart 2019 eigenlijk te krap om hun bedrijfsvoering hierop aan te passen.
Wat een no deal Brexit betekent voor Nederland
Daarom moeten bedrijven nu al nagaan wat een no deal Brexit voor hen gaat betekenen. Welke mensen zijn er bij de overheid en bij bedrijven nodig voor alle grenscontroles en administratieve lasten? Welke investeringen moeten gedaan worden in bijvoorbeeld infrastructuur en software? Wat verandert er precies aan de grensprocedures en hoe moeten bedrijven daarop anticiperen? En wat verandert er door de Brexit aan de winstmarges in de hele waardeketen? Kloppen die nog wel als er producten of onderdelen in- of uitgevoerd worden naar het Verenigd Koninkrijk? Heeft het nog zin een locatie in Engeland open te houden? Of om er r&d te laten uitvoeren? We kunnen alleen maar hopen dat de onderhandelaars zich realiseren hoe groot de schade is als het tot een ‘no deal’ zou komen. Hoe eerder de onzekerheid hierover weggenomen kan worden, hoe beter.
Dit is wat de Brexit ons kan kosten:
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.