7 APR, 2020 • Actueel
Vakantieparken en corona: ‘We zijn omzettechnisch dood’
Niet dicht door corona, maar ‘boek die meivakantie toch maar niet’, zegt Rutte. ‘En bedankt’, zegt Tim Slager, mede-eigenaar van Molecaten vakantieparken. ‘Er wordt niet eens erkend dat we als sector schade hebben.’
Tim Slager, directielid en mede-eigenaar van familiebedrijf Molecaten, zat vorige week dinsdag op het puntje van zijn stoel tijdens de persconferentie van Mark Rutte op dinsdag. Zouden, net als in Zeeland, de parken in heel Nederland dicht moeten? Nee, ze mogen open blijven. ‘Maar boek die meivakantie toch maar niet’, voegde Rutte eraan toe.
‘Complimenten’, zegt Slager. ‘Slim gespeeld.’ Cynisch: ‘Als de parken dicht hadden gemoeten, dan was er ineens een aantal grote problemen op het bordje van de gemeenten terechtgekomen. Dan was opeens duidelijk geworden dat er in Nederland tientallen duizenden mensen geen huisvesting hebben.’
Open? Dicht? Hoe zit het nu precies?Op rijksniveau zijn veiligheidsmaatregelen voorgeschreven, die de veiligheidsregio’s hebben omgezet in noodverordeningen. Per regio zijn er daarom verschillen. Zo moeten parken in Zeeland dicht, met uitzondering voor arbeidsmigranten. Daar is de zorgcapaciteit volgens de veiligheidsregio te laag om toeristen erbij te kunnen hebben. In Twente en de regio Rijnmond moeten parken om die reden ook dicht. Verder moeten overal de sanitairblokken dicht. Constateert een lokale autoriteit dat mensen op de parken zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden, dan kan een park alsnog gesloten worden.
En dan heeft hij het nog niet eens over de arbeidsmigranten. Zijn park huisvest ze niet, want het mag officieel niet op recreatieve lokaties. En het stoort hem enorm dat parken die ze wel illegaal hadden, daar nu voor beloond worden: in Zeeland, Rotterdam Rijnmond en Twente zijn de parken voor iedereen dicht met uitzondering van arbeidsmigranten. Maar dat terzijde. Hij heeft het in de eerste plaats over de mensen die in scheiding liggen en per direct het huis uit zijn gegaan. Mensen die ‘tussen twee huizen’ zitten door een verbouwing of verhuizing. Familieleden van mensen die nu thuis in quarantaine zijn. Toeristen die niet naar huis kunnen reizen.
Arbeidsmigranten en familie van coronapatiënten
En in de Molecaten parken in Brabant zitten nog tientallen bijzondere gasten: families van doodzieke coronapatiënten, die niet dagelijks op en neer kunnen reizen naar het ziekenhuis in Brabant waar hun familielid ligt. In meer vakantieparken, weet Slager, wonen nu tijdelijk families of zorgmedewerkers die in een andere regio zijn ingezet dan waar ze wonen.
‘Als ik heel emotioneel zou reageren, zou ik de parken dichtgooien. Maar dat doe je niet. Je zet die mensen niet op straat. Dat zit niet in ons. En dat weten ze in Den Haag’, zegt Slager.
‘dichtgooien doe ik niet; ik zet mensen niet op straat’
Ondertussen heeft hij nu ruwweg 4 procent van de inkomsten die hij normaal zou hebben. In een park van 150 huisjes zijn er misschien vijf bezet. Alle horeca is dicht. Er komen nauwelijks nieuwe boekingen meer binnen. Mensen betalen de tweede termijn van hun vakantie in augustus nog even niet. ‘Omzettechnisch zijn we dood.’
Hoe kom jij de crisis door? Deel je ervaringenWat doe je als ondernemer als je nu gedwongen bent tijdelijk je deuren te sluiten? Of als je van de ene op de andere dag door het coronavirus bijna geen klanten meer hebt? Misschien wil je dan wel in contact komen met andere ondernemers: om jouw ideeën of zorgen te delen. Of juist je oplossingen om deze tijd door te komen. #sharingiscaring Of misschien heb je vragen die je andere ondernemers wilt stellen. Dan vind je hier een platform waarop je gemakkelijk in contact kunt komen met andere ondernemers. Samen zetten we de schouders eronder en helpen we elkaar, toch?
TOGS staat niet open voor vakantieparken
Het is gek, maar vakantieparken komen niet in aanmerking voor de TOGS. En al kregen ze wel die 4.000 euro, Slager heeft driehonderd mensen in dienst. De NOW zal hem helpen met de kosten van zijn personeel. Maar hij heeft ook honderden huizen te verwarmen. Tig zwembaden te onderhouden. En die vaste lasten zal hij zelf moeten dragen.
Vakantieparken hebben net als de dierentuinen en pretparken geen kans om de verloren inkomsten van deze maanden later in het jaar in te halen. Hun investeringen hebben ze al gedaan, in de afgelopen drie maanden. Hun financiële positie is in maart, april op het absolute dieptepunt. Dat de NOW-regeling op zijn vroegst half mei zal uitkeren, is voor hem tandenknarsend laat. ‘Die uitspraak van Rutte in zijn tv-toespraak, dat hij ondernemers niet in de steek zou laten? Nou, ik heb niet het gevoel dat ik geholpen word. We worden niet eens erkend als sector die schade heeft.’
‘geholpen? nou ik heb niet het gevoel dat ik geholpen word’
Het 5-puntenplan van HISWA-RECRON
Geen ziekenhuisbedden is geen ziekenhuisbedden. Dus hij begrijpt de sluiting in Zeeland, ook al is hij daarmee zijn meest rendabele parken kwijt. Maar de manier waarop… ‘De veiligheidsregio meldt eerst: Jullie mogen open blijven. De dag erna is het: geen overnachtingen meer maar wel overdag welkom. Die middag is het ineens: komende maandag dicht. En dan moet ik voor de derde keer naar mensen toe, met de boodschap dat de mensen met vaste stacaravans weg moeten, maar dat arbeidsmigranten mogen blijven. Dat communiceert niet lekker, zal ik je zeggen.’
Hij heeft maar één boodschap voor Mark Rutte: ‘Ga alsjeblieft praten met HISWA-RECRON.’ Die heeft goede ideeën over hoe je vakantieparken veilig en wel draaiende kan houden. Misschien dat hij dan nog wat aan de zomer kan hebben. Maar het verloren voorjaar haalt hij niet meer in.
Het vakantiepark op de foto bovenaan de pagina is geen onderdeel van Molecaten Vakantieparken, maar staat symbool voor de situatie van alle vakantieparken – ook die van Molecaten – in Nederland
Dit is wat HISWA-RECRON wilLeuk weetje: de toeristische sector is in Nederland twee keer zo groot als de landbouw en even groot als de bouw. Eén op de dertien mensen verdient er zijn brood mee. En dan hebben we het nog niet gehad over de mensen die er indirect van leven: de winkeliers en horeca in het dorp naast het vakantiepark bijvoorbeeld.
Niet meer dan logisch dus, vindt HISWA-RECRON, dat watersport- en recreatiebedrijven toegevoegd zouden moeten worden aan de TOGS, de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren. De branchevereniging heeft ook een corona-garantiefonds opgericht voor consumenten. Daar mag de overheid ook best aan bijdragen. Een noodfonds voor de ondernemers zelf zou ook niet misstaan. Lees het hele vijfpuntenplan.
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.