Waarom het VVD-amendement stille doorstart steun verdient

15-06-2016

In stilte een doorstart voorbereiden en zorgen dat je bedrijf in afgeslankte vorm toch nog verder kan. Binnenkort is dat wettelijk geregeld. Tenminste zodra Justitieminster Van der Steur zijn wetsvoorstel Continuïteit ondernemingen door de Tweede en de Eerste Kamer heeft geloodst.

Doorstarten makkelijker
Eerst het goede nieuws: doorstarten wordt zo veel gemakkelijker. Dat levert niet alleen tijdwinst op, uit onderzoek is ook gebleken dat 64 procent van de werkgelegenheid behouden blijft bij ondernemingen die gebruik maakten van de zogenoemde pre-packmethode. En meer schuldeisers zagen hun geld terug. 

Betrek aandeelhouders erbij
Hoera, zou je denken. Toch gaat de vlag nog niet uit. Want waarom laat het wetsvoorstel niet toe dat mede-eigenaren van de onderneming of aandeelhouders worden betrokken bij de aanvraag van een pre-pack voor ‘hun’ onderneming? Of bij de aanwijzing van een zogenoemde stille curator? Juist bij een familiebedrijf of een bedrijf met een klein aantal aandeelhouders kan dat heel nuttig zijn. Dat vindt ook VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Hij diende een amendement in waarvoor hij hoopt steun van een Kamermeerderheid te krijgen. En dat is een goed begin.

Bescherm schuldeisers
Maar er is nog meer dat aandacht behoeft. Wie garandeert bijvoorbeeld dat alle bedrijven die een serieus overnamebod willen doen, ook daadwerkelijk de kans krijgen dat uit te brengen? Wie komt er voor de belangen op van álle schuldeisers? Juist omdat een pre-pack in stilte wordt voorbereid, moet zo’n procedure met extra waarborgen omkleed worden. Daar kan de beoogd curator een taak in krijgen. Hij of zij moet dan aan de bel te trekken als blijkt dat een doorstart niet realistisch is of dat pre-pack wordt gebruikt om oneigenlijke redenen. Dat is niet ingewikkeld, maar een kwestie van willen. Als Van der Steur toch bezig gaat met het amendement van zijn partij­genoot, kan hij dat mooi meenemen. Doen dus.

Susanne van Dijk
Secretaris beleidsteam Fiscaliteit, Ondernemersrecht en Corporate Governance