22 APR, 2020 • De worsteling
Waarom Hydraloop alleen in Nederland niet van de grond komt
Een vreemd artikel in de Drinkwaterregeling maakt dat deze duurzame ondernemer overal ter wereld op grote schaal water kan zuiveren. Behalve in Nederland.
Gelukkig heeft Sabine Stuiver op de balletacademie leren doorzetten. En ze is ook een tijdje dakloos geweest, dus ze weet hoe ze bij nul moet beginnen en op moet krabbelen. Kind van ouders met een eigen bedrijf, dus hard werken kent ze. Plus, ze heeft al eens een eigen bedrijf gehad met 35 man in dienst. Want nu staat ze voor de uitdaging van haar leven: vanuit het niks een multinational opbouwen. En het moeilijkste land? Nederland.
Water zuiveren met Hydraloop
De Hydraloop, een hip vormgegeven apparaat dat douche-, bad- en wasmachinewater zuivert om het opnieuw te gebruiken voor de wc en de wasmachine, dringt het waterverbruik van een huishouden met bijna de helft terug. Aanvankelijk was het het project van Stuiver’s man, maar in 2017 ging ze met hem mee naar hun eerste internationale beurs. De belangstelling was overweldigend. ‘Sindsdien zijn we samen non-stop aan het werk geweest.’
Soms is het een gevechtOndernemen: dat gaat niet altijd van een leien dakje. Verzin je iets nieuws dat de wereld of jouw sector een beetje beter maakt, loopt de wetgeving achter. Of ben je té idealistischen werk je voor een appel en een ei in plaats van realistische bedragen. En dan kan ondernemen ineens een hele worsteling zijn. Daarover vertellen ondernemers in de nieuwe Forum-serie De worsteling. Vandaag deel3 met Sabine Stuiver. Zij begon met haar man aan een avontuur dat Hydraloop heet, zuivert inmiddels overal ter wereld water. Alleen dus niet in Nederland.
Nederland veroveren… onmogelijk
Op veel plekken in de wereld voelen ze al hoe nijpend het tekort aan water is. Water is bijna overal duur; recyclen aantrekkelijk. Hydraloop richt zich meteen op de internationale markt. Het bedrijf is gecertificeerd voor Europa en binnenkort ook voor de Amerikaanse markt. Een heidens karwei: elke certificering duurt lang en is kostbaar. Het is een spannend traject en Stuiver heeft er wel wakker van gelegen. Toch is het verhaal van Hydraloop meer een successtory… Nou ja, totdat Stuiver in Nederland de ‘cascade’ versie van de Hydraloop aan de man wil brengen.
‘doorspoelen met regenwater mag wel, maar met douchewater niet?’
Drinkwaterregeling staat in de weg
In kantoren, studentenflats of bedrijven kun je flink besparen door op grotere schaal water te recyclen. De belangstelling is er. Voetbalverenigingen willen graag al dat douchewater opvangen en hergebruiken voor de wc, de wasmachines en de sportvelden. Alleen… dat mag niet. ‘Een artikel in de Drinkwaterregeling verbiedt het.
Hydraloop wononlangs een prestigieuze prijs in Las Vegas. Kijk maar:
Huishoudens: ja. Bedrijven: nee. En het is nog gekker: wc’s doorspoelen mag wel met hemelwater, niet met water uit de douche. Onze waterzuivering werkt zo goed, het water is veilig. Doet het voetbalteam collectief een ferme plas onder de douche? Geen probleem. Zuiveren we er allemaal uit.’
‘dit moet toch opgelost kunnen worden’
Hoe nu verder? Een tijdelijke uitzondering op het Drinkwaterbesluit zou helpen, maar op de lange termijn moet de wet worden aangepast. Dat kost tijd. ‘Het is heel frustrerend. We zitten hier in Leeuwarden op de Watercampus en iedereen heeft het over ‘Nederland, waterland’. Dit moet toch opgelost kunnen worden?’
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen?Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Verbeter de wereld, begin een bedrijfVeel ondernemers doen hun best om natuur en milieu zoveel mogelijk te ontlasten.Groene groeiersgaan een stapje verder. Zij willen met hun product of dienst een bijdrage leveren aan een betere, leefbare wereld. Maar ondernemen buiten de gebaande paden valt niet altijd mee. Het netwerk Groene Groeiers levert steun en kennis om hen verder te helpen. Ook groene groeier worden?Sluit je hier aan!
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.