Agnes Jongerius (PvdA): 'Mensen weten niet meer hoe ze hun boodschappen, energie en rekeningen moeten betalen'

16-09-2022

State of the Union - 14.09.2022

 

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne ziet de wereld er anders uit, dat onderstreept de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen terecht. We kampen met de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Mensen weten niet meer hoe ze hun boodschappen, energie en rekeningen moeten betalen. Von der Leyen heeft hier nauwelijks oog voor. Van goedkope praatjes over het zogenaamd verminderen van regeldruk koopt het MKB niks. Het MKB is erbij gebaat als mensen niet krom hoeven te liggen, maar gewoon hun inkopen in de winkelstraat kunnen blijven doen in plaats van bij prijsvechters.

 

Op de Sociale Top in Porto vorig jaar mei hebben de lidstaten hun handtekening gezet onder het doel om armoede met 15 procent te verminderen. We lagen al niet op koers en met deze crisis komen alleen maar meer mensen in diepe armoede terecht. Uit dit soort sociale onrust slaan de populisten munt en het zet de bijl aan de wortels van de Europese samenwerking, als we niks doen. In deze koopkrachtcrisis moeten daarom de lonen omhoog en moeten we herverdelen. Met de aangekondigde overwinstbelasting op energie is het nog niet gezegd dat dat ook gebeurt. Er is zo snel mogelijk een Social Resilience Package nodig. Daarnaast mogen de lidstaten geen seconde verliezen met het invoeren van de Europese wet voor eerlijke minimumlonen, die deze week is aangenomen. 

 

Het is duidelijk dat de prijsstijgingen in alle sectoren anders uitpakken. We moeten ons nu voorbereiden op het zware weer dat in enkele weken of maanden komen gaat. Het is onbegrijpelijk dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geen doorstart geeft aan het SURE-instrument, de Europese deeltijd-WW, met nieuwe middelen. Daar zullen wij op drukken, zodat we mensen aan het werk kunnen houden, kennis en kunde behouden blijft en bedrijven niet kopje onder gaan. 

 

Agnes Jongerius

Delegatieleider PvdA fractie in het Europees Parlement

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.