'Alle vrouwen uit Rutte II in de Topvrouwendatabase'

13-10-2017

Alle vrouwelijke bewindslieden uit het Kabinet Rutte II zullen zich inschrijven in de Topvrouwendatabase van de aan VNO-NCW gelieerde stichting Topvrouwen.nl. Dat maakten initiatiefnemer minister Bussemaker en haar collegaministers Schippers, Ploumen, Schultz en staatssecretarissen Dijksma en Klijnsma vrijdag bekend na afloop van de Ministerraad. Een mooie actie, aldus VNO-NCW.

 

Potentiële topvrouwen 

Met hun actie roepen de zeven bewindsvrouwen meer potentiële topvrouwen op hetzelfde te doen en richten zij zich vooral tot de grote bedrijven en maatschappelijke instellingen om snel meer vaart te maken met de benoeming van meer vrouwen in Raden van Bestuur (RvB), Raden van Commissarissen (RvC) en in Raden van Toezicht. In veel RvB’s blijft het aandeel vrouwen ver achter. In veel RvC’s neemt het aantal langzaam toe, maar is een inhaalslag nodig. Uit onderzoek blijkt dat divers samengestelde bedrijven beter presteren. De database heeft als doel het vrouwelijke potentieel in beeld te brengen. Ook vrouwen die al een topbaan hebben kunnen zich in de database laten registreren voor geschikte of toekomstige nevenfuncties.

 

Mooie actie

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: 'Met deze mooie actie onderstrepen deze vrouwelijke toppers uit het Kabinet nog eens hoe belangrijk dit thema is en dat we nu echt door moeten pakken in Nederland. De database die we hebben ontwikkeld is er, en onze oproep is dan ook: gebruik hem. Dat is bovendien puur eigen belang van bedrijven.' De Boer is dankbaar voor de aandacht. Ook minister Bussemaker van OCW spoort bedrijven aan om de database te gebruiken. 'Er staan nu, inclusief deze zeven aanmeldingen, 1400 vrouwen in de database die geschikt zijn voor een topfunctie. Ik wil dus nooit meer horen van welke CEO dan ook dat 'ze wel een vrouw willen benoemen, maar dat ze er geen kunnen vinden'. Dat kan nooit meer een geldig excuus zijn, aldus de minister.

 

Topvrouwen.nl

De door VNO-NCW en OCW opgezette stichting Topvrouwen.nl biedt via de database www.topvrouwen.nl een ingang voor bedrijven, instellingen en executive searchbureaus die op zoek zijn naar vrouwelijke kandidaten voor een raad van bestuur, de raad van commissarissen of een raad van toezicht. De database draagt bij aan de doelstelling dat in beide raden van bedrijven in 2023 het aandeel vrouwen minstens 30 procent is.