9 SEP, 2022 • Nieuws

Ondernemers verheugd dat ze elektriciteitsnet weer op kunnen

Problemen in rest van het land echter niet weg | Vergunningverlening moet worden versneld

‘Het is goed nieuws voor de energietransitie en het ondernemingsklimaat dat de stop op het aansluiten van bedrijven op het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg per vandaag wordt opgeheven.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het nieuws dat Tennet en Enexis zojuist bekendmaakten. Drie maanden lang waren in Brabant en Limburg geen nieuwe aansluitingen op het net mogelijk. Veel ondernemingen die wilden verduurzamen of uitbreiden waren hiervan de dupe. Cruciaal is volgens de ondernemingsorganisaties dat we nu doorpakken in heel Nederland met het versnellen van de versterkingsoperatie van het elektriciteitsnet. ‘Anders komt het halen van de CO2-doelen voor 2030 serieus in gevaar en schieten we onszelf op allerlei fronten in de voet.’
 

Vestigingsklimaat en energietransitie

‘Dit is een belangrijke stap van Tennet en Enexis voor het vestigingsklimaat in Brabant/Limburg en cruciaal voor de energietransitie’, aldus de ondernemingsorganisaties. Er stonden in Brabant en Limburg tientallen bedrijven in de wachtrij de afgelopen maanden. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege de energietransitie en de gascrisis over willen schakelen op elektriciteit. Zo waren er ondernemingen die hun zonnedak op de fabriek wilden aansluiten. Ook waren er bedrijven die zich hier wilden vestigen of hun bestaande bedrijfslocaties wilden uitbreiden. ‘Dit lag allemaal op zijn gat met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse economie en de verduurzaming van ons land. Blij dat bedrijven weer kunnen worden aangesloten,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Problemen nog lang niet weg!

Ondanks het goede nieuws uit Brabant en Limburg kleurt de kaart van Nederland met de netcongestie voor 10 van de 12 provincies nog steeds vuurrood. Tijdige aanleg van nieuwe -en uitbreiding van bestaande energienetten- is echter doorslaggevend voor het slagen van de energietransitie en het realiseren van de CO2-reductiedoelen voor 2030. Investeringen in nieuwe -en uitbreiding van bestaande netten- moet daarom in het hoogste tempo door blijven gaan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Cruciaal daarvoor is dat de vergunningverlening versneld wordt. Termijnen van 5 tot wel 8 jaar zijn inmiddels gewoon geworden, maar dit is vanuit het belang van de energietransitie maatschappelijk onacceptabel. Bovendien laten de ervaringen met de nieuwe LNG-terminal in het Noorden zien dat we als we willen we wel degelijk flink kunnen versnellen met veel kortere doorlooptijden.’ De ondernemingsorganisaties dienden begin dit jaar met partners al plannen in om hierbij te helpen.

duurzame energieenergie