Thijssen leidt handelsmissie naar VAE en Expo 2020 Dubai

28-10-2021

Van 31 oktober tot en met 4 november reist een delegatie bestaande uit 50 Nederlandse ondernemingen af naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Expo 2020 Dubai. De handelsmissie staat onder leiding van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen (zakelijk missieleider). Tijdens de reis naar de Golfregio staat Wereldexpo in Dubai centraal. Centraal thema van de missie is duurzame stedelijke ontwikkeling. Op 3 november verzorgen Koning Willem-Willem Alexander en Koningin Máxima de officiële opening van het Nederlands paviljoen op de Expo. De missie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het ministerie van Buitenlandse zaken.

 

Sleutelspeler

De handelsmissie is onderdeel van een breder programma rond de Expo 2020 Dubai. Het komende halfjaar vinden er meerdere bezoeken aan de Golfregio plaats. Op de thema’s water, voedsel, duurzame energie en logistiek laten Nederlandse bedrijven aan de regio en de hele wereld zien welke kennis en kunde zij in huis hebben. Nederland positioneert zich hiermee als sleutelspeler voor het oplossen van mondiale uitdagingen.

 

Oplossen grote wereldwijde vraagstukken

Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: ‘‘De World Expo kent een lange historie waarin ook veel Nederlandse bedrijven een belangrijke rol hebben gespeeld. Op dit wereldtoneel mag Nederland als handelsland natuurlijk niet ontbreken. Het is daarom goed om te zien dat we met zo’n mooie groep hoogwaardige ondernemers afreizen naar Dubai. Want naast dat de regio enorm veel kansen biedt voor Nederlandse bedrijven, hebben ook Nederlandse ondernemers de regio veel te bieden met onze expertise op het gebied van water, voedsel en energie. Hiermee kan Nederland een aanzienlijke bijdrage leveren aan het oplossen van de grote wereldwijde vraagstukken”.

 

Uitgebreid programma

De deelnemers aan de missie krijgen in vijf dagen een uitgebreid programma voorgeschoteld. Zo staan er naast de diverse events op en rondom het Expo terrein, ook een aantal bedrijfsbezoeken in het land op het programma. Verder vindt er een ronde tafelgesprek plaats met minister van BHOS Tom de Bruijn, zijn evenknie uit de Emiraten Dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi, en een delegatie van Nederlandse bedrijven. VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen leidt deze bijeenkomst, die als doel heeft de economische samenwerking tussen beiden landen verder te versterken.

 

Nederland wint duurzaamheidsprijs

De Expo 2020 Dubai vindt plaats in 2021. Vanwege COVID-19 is de wereldtentoonstelling namelijk met een jaar uitgesteld. De komende zes maanden komen meer dan 180 landen in de Golfregio bijeen om zichzelf aan de wereld te presenteren. Nederland heeft als overkoepelend thema gekozen voor ‘Uniting water, energy & food’. Dit thema is ook duidelijk zichtbaar in het ontwerp van het Nederlands paviljoen. Deze is ontworpen als een biotoop, een circulair ecosysteem dat letterlijk de verbinding laat zien tussen duurzame energie, watermanagement en voedsel. Hiermee is Nederland in de prijzen gevallen voor het meest duurzame paviljoen.