'Voorbeeld aan consequent Duits industriebeleid nemen'

23-04-2013

Nederland kan een voorbeeld nemen aan Duitsland als het gaat om industriebeleid, vindt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. De economie bloeit daar wel, door de industrie en dankzij consequent beleid. Door de crisis staat de maakagenda ook hier weer op de politieke agenda. 'De industrie is toch weer de basis voor economische ontwikkelingen', aldus Wientjes.

Opkomst China
'Duitsland voert sinds jaar en dag een consequent industriebeleid, terwijl in Nederland dat beleid om de paar jaar verandert. Ook de opkomst van China heeft aan het Duitse beleid niets veranderd. Dat geeft bedrijven vertrouwen voor de langere termijn', zei de voorzitter van VNO-NCW afgelopen week in het FD.

Maakindustrie onderschat
Volgens Bernard Wientjes is het succes van de Nederlandse maakindustrie vaak onderschat. Zo zei Wientjes onlangs op een symposium over industriebeleid dat hij destijds woedend was op de passage in het regeerakkoord van Balkenende IV. Hierin stond: 'In hoog tempo laten we de industriële samenleving van de 19de en 20ste eeuw achter ons. Nederland wordt een kennis- en dienstensamenleving.'

Export- en innovatiemotor
'Inmiddels is door de crisis alles veranderd. En het belang van de industrie, van de high tech tot de voeding, als export- en innovatiemotor is groot', constateert Wientjes. Dat de industrie er nu een stuk beter voorstaat, is volgens VNO-NCW mede te danken aan het industriebeleid gebaseerd op de topsectoren. Dat beleid moet Nederland blijven volhouden.