Onze visie
De visie van VNO-NCW
VNO-NCW en MKB-Nederland staan voor een samenleving met gelijke kansen en werk voor iedereen, een duurzame omgeving en voldoende economische groei om dat allemaal mogelijk te maken. Dat noemen we Ondernemen voor brede welvaart. Ook staan VNO-NCW en MKB-Nederland voor een veilig en economisch weerbaar Nederland.
Bedrijven zijn de motor van onze economie, zij zorgen ervoor dat we als klein land succesvol kunnen zijn. Wij geloven dat economische groei alleen niet voldoende is om een welvarende samenleving te creëren. Groei zorgt voor banen, maar ook voor geld voor onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Daar gaat het ook om, want zo kunnen onze kinderen naar school, is er geld voor goede zorg en wonen we in veilige buurten. Het gaat om de kwaliteit van leven. Daarom zetten VNO-NCW en MKB-Nederland zich actief in voor brede welvaart. Wij werken samen met verschillende partners om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering, inclusiviteit en gezondheid. Uniek aan Nederlandse bedrijven is de samenwerking tussen universiteiten, startups, grote bedrijven en de overheid. Zo dragen wij bij aan een duurzame en welvarende toekomst voor Nederland.
Wil je meer weten over onze visie en de nieuwe accenten die we leggen? Lees dan dit nieuwsbericht of lees onze visie Naar een sterker Nederland.
Wij willen met jou bouwen aan een duurzamer, inclusiever, welvarend en weerbaar Nederland: #OndernemenvoorNL
VNO-NCW ondernemen voor brede welvaart en samenwerking
Uiteraard doen VNO-NCW en MKB-Nederland dat niet alleen. Het bedrijfsleven werkt graag samen om een inclusief en duurzaam Nederland te bereiken, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart. Dat doen we lokaal, regionaal en nationaal, met leden, met de overheid en met allerlei andere maatschappelijke organisaties.
Ook zorgen we dat leden, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en andere initiatieven in contact komen met elkaar om initiatieven op het gebied van brede welvaart te laten groeien. En om te zorgen dat meer bedrijven deelnemen. Dit gebeurt onder de noemer ‘Ondernemen voor Nederland’. Zo brengen we onze visie echt in de praktijk en maken we het tastbaar.
Wil je meer weten over Ondernemen voor Nederland?
Prefer to read it in English?
Rather read the summary of the update of our Agenda to build renewed confidence in the future and create a resilient Netherlands in English? Click here for the English version.
You can find the English version of Agenda NL 2030: Creating broad welfare through enterprise – Towards a new Rhine model’ here. Click here for a summary.
Ondernemen voor brede welvaart en samenwerking
Uiteraard doen [vno:vnomkb] dat niet alleen. Het bedrijfsleven werkt graag samen om een inclusief, duurzaam, productief en weerbaar Nederland te bereiken, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart. Dat doen we lokaal, regionaal en nationaal, met leden, met de overheid en met allerlei andere maatschappelijke organisaties.
Ook zorgen we dat leden, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en andere initiatieven in contact komen met elkaar om initiatieven op het gebied van brede welvaart te laten groeien. En om te zorgen dat meer bedrijven deelnemen. Dit gebeurt onder de noemer ‘Ondernemen voor Nederland’. Zo brengen we onze visie echt in de praktijk en maken we het tastbaar.
Ondernemersagenda voor groei
Ondernemers hebben oplossingen voor alle grote maatschappelijke transities en opgaven. Die worden echter niet altijd gezien en zeker nog niet voldoende benut. Bovendien lopen zij tegen de nodige grenzen en belemmeringen aan. Wat ondernemers van het nieuwe kabinet nodig hebben is vertrouwen, vereenvoudiging en voorspelbaarheid. Wat zij daar tegenover kunnen stellen is vernieuwing, versnelling en verbinding.
Daarover gaat deze Ondernemersagenda, die op 8 juli 2024 is overhandigd aan minister Beljaarts van Economische Zaken.
De agenda geeft een bloemlezing van wat ondernemers bijdragen aan, betekenen en aan oplossingen hebben voor de grote maatschappelijke thema’s zoals klimaat en bestaanszekerheid, op kleine en grotere schaal: van het helpen van medewerkers met schulden en mantelzorg tot innovaties ten behoeve van de energietransitie en klimaatadaptatie.
Verder benoemen we in de agenda concrete maatregelen die ondernemers van het kabinet nodig hebben om hun rol nog veel beter te kunnen spelen. In het kort hebben zij behoefte aan ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Een rem op ondernemerschap is ook een rem op het oplossend vermogen van dat ondernemerschap. Als we de kansen beter willen benutten, moeten we ondernemers daartoe ook beter in staat stellen.