Consumentenbeleid

Consumentenbeleid gaat over het beschermen van klanten als zij een product of een dienst kopen. Hoe lang heb je bijvoorbeeld garantie op een nieuwe telefoon? Of welke informatie moet er allemaal bij een nieuwe wasmachine zitten? Dat is allemaal in regels vastgelegd. Veel van de consumentenregels worden door de Europese Unie (EU) gemaakt, maar toch zijn er nog verschillen tussen Europese landen. Werkgeversorganisaties vinden het belangrijk dat de regels overal in de EU hetzelfde zijn. Als je in België een elektrisch apparaat koopt, moet dat even veilig zijn als wanneer je zo'n apparaat in Nederland koopt. Ook moeten de regels niet te ingewikkeld zijn voor bedrijven. Anders kunnen die hun klanten niet goed beschermen.

Niet meteen weggooien 

Voor een duurzame, circulaire economie is het belangrijk dat mensen producten niet meteen weggooien als ze kapot zijn, maar ze laten repareren. Dat is ook consumentenbeleid. De Europese Unie maakt wetten om hierbij te helpen. Toch kan het lastig zijn om iets te repareren. Soms kan een product helemaal niet uit elkaar worden gehaald bijvoorbeeld, of zijn de onderdelen niet meer te krijgen. In de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben de werkgevers samen met de Consumentenbond gewerkt aan een advies aan de minister van Economische Zaken over reparatiebevordering 

 

Wat is consumentenbescherming?  

Als er een probleem is tussen een consument en een bedrijf, moeten ze daar het liefst samen uitkomen. Maar het consumentenrecht is best ingewikkeld voor consumenten en voor bedrijven (zeker voor kleinere bedrijven). Soms kan er toch een meningsverschil ontstaan. Werkgevers vinden het belangrijk dat er makkelijke manieren zijn om zo'n ruzie op te lossen, zonder dat je naar de rechter hoeft te stappen. In de SER hebben werkgevers samen met de Consumentenbond een advies geschreven voor het oplossen van meningsverschillen. 

 

Irvette Tempelman is namens VNO-NCW lid van de Commissie Consumentenaangelegenheden van de SER en bestuurslid van de Geschillencommissie (SGC).

 
Lees meer
Boekje
Ondernemen voor brede welvaart
23-03-2021
Ondernemersagenda voor herstel en groei
Om onze Agenda 2030 te kunnen realiseren, moeten we de realiteit van vandaag onder ogen zien: ondernemers moeten door de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog zien te komen en daarvan herstellen. Wat daarvoor nodig is, komt aan de orde in onze nieuwe Ondernemersagenda voor herstel en groei.