Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Wat is
Gezondheidszorg

Voor veel mensen betekent welvaart in de eerste plaats goede gezondheid. Met 17 miljoen burgers en een vergrijzende bevolking wordt het in Nederland steeds moeilijker om de gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te houden. Nu werken 1 op de 7 medewerkers in de zorg, maar straks zijn misschien wel 1 op de 3 werkenden nodig om de gezondheidszorg mogelijk te maken. En dat terwijl er nu al meer vacatures dan mensen zijn.

Onze
standpunten

Vitaliteit

Werkgeversorganisaties vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie van ziektes en voor vitaliteit. Dan hebben mensen minder zorg nodig. Maar achter ziekte zitten vaak sociale problemen die opgelost moeten worden. Digitalisering kan ook helpen om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden.

Nationaal Preventieakkoord

Bedrijven kunnen op allerlei manieren bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van mensen in Nederland. Daarom hebben de werkgevers in 2018 het plan gemaakt voor het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Samen met scholen, gemeenten, sportclubs en wetenschappers werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen. Als je gezond wil leven, moet dat zo makkelijk mogelijk zijn. Het project Vitaal Bedrijf help bedrijven om de werkplek gezonder te maken.

Digitalisering

Ook digitalisering kan helpen om gezondheidszorg beter te organiseren het makkelijker te maken voor zorgmedewerkers. Het is goed dat nieuwe digitale producten en diensten snel kunnen worden gebruikt in de zorg. Zo hoeft een patiënt voor veel dingen niet meer naar het ziekenhuis, maar kan een dokter een patiënt op afstand in de gaten houden met draagbare meetapparaatjes. Ook kan Artificial Intelligence (AI) worden gebruikt om artsen te helpen erachter te komen welke ziekte iemand heeft (diagnose). AI kan ook helpen bij het lezen en begrijpen van scans. Zorgrobots kunnen worden gebruikt in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen om patiënten te helpen. Alle ict-systemen moeten beter op elkaar aansluiten, dat helpt medewerkers in de zorg om hun werk te doen. In de Sociaal-Economische Raad (SER) praten werkgeversorganisaties en vakbonden samen over gezondheid en over de toekomst van het zorgstelsel in Nederland. Nieuwe adviezen gingen over de jeugdzorg en over de arbeidsmarkt van de zorg. Er wordt ook gewerkt aan adviezen over het verkleinen van gezondheidsverschillen en over ouderenzorg.

Handige links