20 JAN, 2021 • Europees nieuws

3 weken Brexit: hoe staat het ervoor?

Sinds 1 januari is de transitieperiode ten einde en hebben we te maken met een nieuwe handelsrelatie met het VK. Hoe brengen we het er sindsdien van af? We kijken mee met Lyne Biewinga, Executive Director Membership bij The Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC).

 

De deal die er ligt sinds 24 december, is in lijn met wat we verwachtten. Hoewel de handelsvolumes nog laag zijn, zien we dat veel Britse en Nederlands bedrijven toch nog niet helemaal klaar zijn voor de veranderingen.

 

Kinderziekten en blijvende belemmeringen

Zaken doen met VK is op veel vlakken complexer geworden, nu het VK geen lid meer is van de EU. Tijdens een werkbezoek vorige week aan Hoek van Holland, hoorde ik vooral veel klachten over de kwaliteit van de douane-aangiften. Ook t.a.v. de veterinaire gezondheidscertificaten naar Nederland toe, loopt het nog niet goed. De documenten bevatten vaak nog fouten, of er ontbreekt iets. Ook wordt de vooraanmelding niet altijd gedaan of ontbreekt de afspraak met het keurpunt. Een niet goed ingevuld document betekent vertraging door wachten op een juiste versie vanuit het VK. Afwezigheid van een document is nog storender; niet alleen omdat de zending terug wordt gestuurd, maar ook vanwege de congestie die wordt veroorzaakt voor anderen die het wel goed hebben ingevuld. Ook aan uitvoerzijde zien we dit beeld. Tijdens het bezoek viel de goede samenwerking tussen Stena Line, Port of Rotterdam, Nederlandse Douane en NVWA weer op. Er is in Nederland een groot besef dat we het samen moeten doen.

 

Van bedrijven krijg ik ook veel vragen hoe de oorsprongsregels werken. De handels- en samenwerkingsovereenkomst bepaalt dat goederenhandel tussen de EU en het VK tarief- en quotavrij blijft, mits voldaan wordt aan de oorsprongsregels. Alleen een product dat zijn oorsprong heeft in het VK kan zonder tarieven en quota naar de EU vervoerd worden en vice versa. Maar wanneer is iets van oorsprong VK of EU? Het is toch vaak complexer dan mensen dachten.

 

Een aantal van onze agrifood- en transportleden is bezig met testen met de Britse douane en DEFRA om te zien of de systemen goed op elkaar zijn aangesloten. Agrifoodbedrijven hebben er naar verhouding veel handelsbarrières bij gekregen. Het is belangrijk dat we snel kijken hoe zaken voor hen vereenvoudigd kunnen worden. Ook op het gebied van fytosanitaire en veterinaire processen, b.v. door het wederzijds erkennen van de plantenpaspoorten.

 

Samen de nieuwe relatie vorm geven

De NBCC organiseerde op 29 december een webinar om de implicaties van de deal voor bedrijven uit te leggen aan onze leden. Wij wilden onze leden graag stimuleren om snel met de deal aan de slag te gaan omdat per 1 januari de nieuwe regels van kracht zijn, en om ervoor te zorgen dat onze leden snel weer in de positieve mindset komen om vooruit te kijken naar kansen, na alles wat achter ons ligt. We moeten zorgen dat we de bestaande handel goed kunnen veiligstellen en gezamenlijke groeikansen benutten, het gaat om veel BBP en om veel banen tenslotte.

 

Nu in het VK een nieuw hoofdstuk is begonnen, en in de VS een nieuwe president start, is er momentum om de internationale betrekkingen samen opnieuw vorm te geven. Daarin kan Nederland een rol spelen gezien onze eeuwenoude handelsrelatie met ‘North Sea Neighbour’ VK. De omvang van de Britse economie, in combinatie met het voorzitterschap van het VK dit jaar van de G7 en de COP26, biedt Nederlandse ondernemers ook in de nieuwe situatie meerdere groeikansen. Het is aan ons om de nieuwe relatie samen vorm te geven. Old friends, new beginnings.


Maandag hoorde ik het verdrietige nieuws van het plotselinge overlijden van Hans de Boer. Als Nederlands-Britse Kamer van Koophandel werkten we op het Brexit-dossier geregeld samen. Hans was een groot voorstander van het EU-lidmaatschap en de voordelen waar ondernemers zoveel baat bij hebben. Hans betreurde de Brexit omdat alles nu veel complexer zou worden. Daar wond hij geen doekjes om. Ik ben heel dankbaar voor al zijn support en ik zal hem enorm missen.

brexit