25 AUG, 2021 • Column
Corona-medicijnen kunnen overbelasting ic's voorkomen
Nederland is gezegend met een hoge vaccinatiebereidheid: 85 procent van de volwassenen heeft minstens één prik gehad. Maar nog niet iedereen is (volledig) gevaccineerd en beschermd. Bijvoorbeeld mensen uit achterstandswijken met een hoger risico op overlijden. Of mensen die vanwege hun geloof kritisch zijn op vaccinaties. Ook zijn er mensen bij wie vaccinatie vanwege een probleem aan hun afweer onvoldoende bescherming biedt. Dat is geen kleine groep, berekende het UMC Groningen: het gaat naar schatting om een half miljoen Nederlanders.
Nieuwe doorbraak tegen corona
Daarom is het geweldig dat er een nieuwe doorbraak is in de strijd tegen corona: er komen steeds meer nieuwe, effectieve medicijnen en behandelingen tegen COVID-19 beschikbaar. Met deze medicijnen kan voorkomen worden dat mensen na besmetting op de intensive care belanden of overlijden. Daarmee kunnen we ook voorkomen dat onze schaarse ziekenhuiscapaciteit weer overbelast wordt.
Geneesmiddelen in de pijplijn
Minder menselijk lijden, minder overbelasting van de ziekenhuizen en daardoor minder risico op nieuwe lockdowns: dat klinkt prachtig, maar gaat niet vanzelf. Je zou denken dat alles op alles wordt gezet om ervoor te zorgen dat de nieuwe geneesmiddelen die op dit moment in de pijplijn zitten van de Europese Geneesmiddelenautoriteit, zo snel mogelijk beschikbaar komen voor Nederlandse patiënten en op de goede manier ingezet worden.
Corona-medicijnen tijdig inkopen
Dat laatste vraagt echter om twee dingen. Je moet deze medicijnen tijdig én in voldoende mate aanschaffen. In Europa loopt daarvoor een gezamenlijke inkoop waar Nederland aan mee doet, maar deze staat on hold zolang de EMA-beoordeling van de medicijnen nog niet is afgerond. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, hebben intussen al contracten afgesloten. En … wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dat hebben we eerder gezien bij de aanschaf van vaccins.
Snelle toediening goed organiseren
Met de aanschaf van deze medicijnen ben je er nog niet. De effectiviteit van bijvoorbeeld de middelen op basis van antilichamen blijkt het grootst als ze snel aan de meest kwetsbare patiënten worden toegediend. Dus niet wachten tot mensen met gillende sirenes bij het ziekenhuis worden afgeleverd, maar hen al in een veel eerder stadium behandelen, het liefst zo snel mogelijk nadat een besmetting is vastgesteld. Dat betekent kwetsbare patiëntengroepen in beeld brengen, huisartsen, GGD-medewerkers en misschien zelfs wel buurtwerkers betrekken, protocollen ontwikkelen zodat iedereen weet wat er moet gebeuren en snel kan handelen.
Nieuwe lockdowns voorkomen
Een flinke klus waaraan zo snel mogelijk begonnen zou moeten worden. Maar ook een klus die voorkomt dat kwetsbare mensen overlijden en die, samen met andere maatregelen, lockdowns kan voorkomen. Dan zijn we pas echt gezegend.
Anthony Stigter
Beleidssecretaris gezondheidszorg