24 OKT, 2024 • Europees nieuws
Europese Commissie stelt voor om handhaving ‘Ontbossingsverordening’ een jaar uit te stellen
Sinds 2023 zijn er nieuwe Europese regels van kracht om te voorkomen dat bossen worden gekapt voor de productie van goederen die op de Europese Interne Markt worden verkocht. Deze ‘ontbossingsverordening’ verplicht bedrijven om te controleren waar producten zoals hout, cacao, koffie, rubber, rundvlees, soja en palmolie vandaan komen en of daar geen ontbossing heeft plaatsgevonden.
Het bedrijfsleven staat volledig achter het doel om ontbossing tegen te gaan en veel bedrijven zijn ook heel actief bezig om dit te voorkomen. De Europese Commissie zou begin dit jaar met aanvullende richtlijnen komen voor bedrijven over wat er precies met deze nieuwe wetgeving van hen verwacht zou worden, maar deze richtlijnen (en zelfs de ‘Frequently Asked Questions’) hebben lang op zich laten wachten. Hierdoor ontstond er bij bedrijven veel onduidelijkheid over de naleving van de wet, bijvoorbeeld door onduidelijke definities. Zo was het voor bedrijven onmogelijk tijdig aan de eisen van de wet te voldoen.
Voor de uitvoering van ‘due diligence’ – het nagaan of ontbossing heeft plaatsgevonden – zijn bedrijven vaak afhankelijk van informatie van leveranciers verderop in de keten, meestal uit het buitenland, die zelf niet onder de verordening vallen. Dit kost tijd. De Europese Commissie erkende deze zorgen. Naast de langverwachte richtlijnen stelde de Commissie voor om de invoering van de verordening met een jaar uit te stellen, of beter gezegd, een inwerkperiode in te stellen waarin bedrijven al wel met de regels aan de slag gaan, maar er nog niet strikt gehandhaafd wordt. Dit geeft bedrijven meer tijd om zich goed voor te bereiden en zorgt ervoor dat nationale toezichthouders, zoals de NVWA in Nederland, weten waar ze op moeten letten. Dit uitstel zal nu door de Europese Raad en het Parlement goedgekeurd moeten worden. Dit uitstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en het Parlement, maar bedrijven kunnen alvast aan de slag met de richtlijnen.