6 DEC, 2018 • Column

Nieuwe gentechnologie CRISPR-Cas: voor mij 30 jaar te laat

De Chinese Lulu en Nana zijn in één klap de bekendste tweeling ter wereld. Dat hebben ze te danken aan een met CRISPR-Cas uitgeschakeld gen, waardoor ze nu resistent zouden zijn tegen HIV. De Chinese wetenschapper He Jiankui wordt er wereldwijd om veroordeeld, al is het allemaal nog niet bevestigd. Begrijpelijk, maar mijn reactie is toch anders.

CRISPR-Cas is gerichte behandeling

Want wat is CRISPR-Cas nou precies? CRISPR-Cas9 is een veelbelovende nieuwe genetische behandeling die voor zowel mensen als dieren en planten gebruikt kan worden. Niet een of ander chemisch soepje. Het is een simpel eiwit, dat gericht genetische aandoeningen in dna kan weghalen. Dit staat nu nog in de kinderschoenen, maar van genetische behandelingen kunnen we in de toekomst nog veel meer verwachten.

Debat over ethiek en toepassing

Bij elke technologische en medische innovatie worden ethische vragen gesteld. Logisch, maar veel constructiever is het debat over toépassing: ‘Wat willen we hier wel en niet mee?’. CRISPR-Cas als toepassing voor ‘verbetering van de mens’? Nee, dat gaat te ver. Maar geldt hetzelfde voor ‘genezing’? Bij röntgenfoto’s en antibiotica zijn we ook blij dat deze niet in de kast zijn blijven liggen. Mijn voorspelling: CRISPR-Cas valt in de toekomst ook in dat rijtje.

Zonder dogma

Ik hoop met heel mijn hart dat de politiek en elke Nederlander over de mogelijke toepassingen zonder vooroordeel, pretentie of dogma willen nadenken. Dit hoop ik niet voor mezelf. Voor mij komt CRISPR-Cas 30 jaar te laat. Ik ben namelijk vanaf mijn geboorte zwaar gehandicapt. Ik hoop het voor al die baby’s die in de toekomst geboren gaan worden met levenslange aandoeningen waaronder zij hun hele leven gebukt moeten gaan. Ik hoop dat over een generatie niemand meer, door een speling van de natuur, geboren hoeft te worden met een handicap. De natuur is namelijk niet feilloos, en al helemaal niet eerlijk.

Belofte niet in kiem smoren

Om op een non-invasieve manier, met een eiwit, te kunnen genezen in de embryonale fase is geen nachtmerrie, maar een droom. Dus ik hoop dat staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu), landbouwminister Schouten en premier Rutte deze belofte niet in de kiem smoren door de gedachte: ‘wat als….’, maar de positieve lijn uit het Regeerakkoord doorzetten. Bang? Ik niet. Ik kijk naar de toekomst.

Tim Zandbergen, beleidssecretaris Biotechnologie

biotechnologiecrispr-casinnovatie