Het Noorden heeft ruimte: benut die nou eens goed

22-01-2021

Ik kan enorm genieten van de Nederlandse polders. We staan terecht wereldwijd bekend om de inpoldering van bijvoorbeeld de Beemster, de Haarlemmermeer en het IJsselmeer. Of wat dacht je van de meer recente grootse plannen voor een tweede Schiphol in zee, geschatte kosten 33 tot 46 miljard?

 

Grootse plannen nodig voor extra woningen

Dat inpolderen schiet door m’n hoofd nu we staan voor grote uitdagingen met betrekking tot onze ruimte. Er is een groot – en groeiend – tekort aan woningen. De komende tien jaar moeten er naar schatting 845.000 extra worden bijgebouwd. In het afgelopen coronajaar is de behoefte aan een ruimere leefomgeving alleen maar groter geworden.

Dat vraagt om grootse plannen. Hoe en waar realiseren we deze extra ruimte en woningen? Voordat we aan nieuwe polders gaan denken, vind ik dat we naar Noord Nederland moeten kijken. Het is op z’n zachtst gezegd bijzonder dat deze regio niet voorkomt in de vele plannen om dit woningtekort op te lossen. 

 

Investeer in regio waar dat het beste kan

We zijn altijd goed geweest in het investeren in de best presterende regio’s. De Randstad dus, en later kwam daar de regio Eindhoven bij. Ook als het geld elders werd verdiend. Ik breng de gasbaten in herinnering: krap 1 procent hiervan belandde in Noord Nederland, ondanks dat Groningen volgens Eurostat jarenlang plaats 5 op de lijst rijkste regio’s na Londen, Brussel, Luxemburg en Hamburg.

 

Noorden is remote working paradise

Maar niemand kan meer om Noord Nederland heen. Het wordt steeds meer ontdekt als remote working paradise, een idylle voor de thuiswerker. Werken op afstand is het nieuwe normaal en hier is nog volop betaalbare ruimte. Met het groeiende draagvlak voor een snelle Lelylijn liggen reistijden van een uur tussen Amsterdam en Groningen binnen handbereik. Voor een prijs die vele malen lager ligt dan voor het inpolderen voor een tweede Schiphol op zee.

 

Ruimte genoeg, doe er wat mee

Dus wat gaan we doen? Gaan we opnieuw land winnen door in te polderen? Of gaan we polderen tussen de verschillende regio’s zoals we dat in Nederland ook gewend zijn tussen werkgevers, werknemers en overheid? Polderen voor een evenwichtige oplossing voor ons ruimte- en huisvestingsprobleem. Als we ruimtegebrek in de Randstad deels in de regio’s kunnen oplossen en daarmee ook nog eens krimp en arbeidsmarktproblemen in de regio’s kunnen voorkomen dan profiteert heel Nederland daarvan!

 

Het is tijd voor grootste plannen

En zo’n plan móet in het regeerakkoord. Want we hebben weer grootse projecten nodigom ruimte te maken, het woningprobleem aan te pakken en dit paradijs voor thuiswerkers beter te bereiken..

 

Sieger Dijkstra

Voorzitter VNO-NCW Noord