Waarom datacenters een belangrijke rol hebben in grote transities

20-06-2022

Wat is de overeenkomst tussen datacenters en windmolens? Dat klinkt als het begin van een flauwe mop, maar ik ben echt bloedserieus. Want wist u al dat datacenters een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van Nederland?

 

Datacenters en hun rol bij de digitale transitie

Ik zie u denken: maar hoe dan? Dat leg ik graag even uit. Onze digitale consumptie kent al jaren double digit groei. Dat kan alleen als de digitale infrastructuur meegroeit. Denk aan mobiele en vaste netwerken voor het vervoer van data en datacenters voor de opslag ervan. Al is er over dat laatste nogal wat te doen de laatste tijd. Onterecht, want centrale opslag is veel efficiënter dan zoals het vroeger ging: opslag van data per bedrijf.

 

Bijdrage aan verduurzaming is belangrijk

Het energiegebruik is lager en daar wordt ook echt op gelet door datacenters. Ook door de zogenoemde hyperscale datacenters van grote techbedrijven. Al was het maar om te besparen op hun energierekening. Maar ook omdat ze willen bijdragen aan een duurzame samenleving. Zie daar de eerste overeenkomst met windmolens.

 

Wat datacenters doen voor de energietransitie

En dan spelen datacenters ook nog een rol bij de energietransitie zelf: de tweede overeenkomst dus. Denk aan de business cases voor windmolenparken die ze rondmaken, omdat ze daar als eerste klant in stappen. Of aan alle applicaties en clouddiensten die in datacenters draaien om efficiënt met energie om te gaan. Of aan hun restwarmte die hergebruikt kan worden voor de verwarming van woningen. De ‘twin transition’ noemt de Europese commissie dat. Een transitie die veel kansen biedt.

 

Not in my backyard?

Gek genoeg willen we wèl graag groene energie gebruiken én digitaal ons werk kunnen doen én al die mooie digitale apps gebruiken. Maar het datacenter dat of de windmolen die daarvoor nodig is willen we dan weer niet. Alleen, wie het één wil, kan niet zonder het ander. Ook al moeten we in Nederland woekeren met ruimte en steeds vaker ook met energie.

 

Nieuwe visie nodig voor goede digitale infrastructuur, ruimte en verduurzaming

Het mooie is dat kan ook.  De digitale sector wil graag met de overheid aan de slag om samen een visie te ontwikkelen en te zorgen dat we én zorgen voor een goede digitale infrastructuur én de ruimte zorgvuldig gebruiken én Nederland verduurzamen. Dan kunnen de servers blijven zoemen en windmolens draaien. Ik teken er voor. U toch ook?

 

Stijn van Butselaar
Beleidssecretaris Digitalisering