Blikvangers: de meteoriet van ict-bedrijf Decos

25-05-2016

Heeft het wel zin om een heel bijzonder pand neer te zetten op een bedrijventerrein? Voor je het weet, zet een of andere proleet er een smakeloze vierkante doos naast en weg is je uitstraling. Ict-bedrijf Decos zag dat aankomen. Dus kocht het een naastgelegen perceel en – je zit op het Noordwijkse space-bedrijventerrein of niet – liet het inrichten als maanlandschap. ‘Als we gaan uitbreiden, doen we het deels ondergronds om dat landschap te sparen’, zegt Bert Hendriks, chief customer officer van Decos.

Meteoriet is neergeploft
In eerste instantie zou je kunnen denken dat een Japanner een oversized origamiproject heeft neergelegd. ‘Dit is een meteoriet die is neergeploft op aarde’, zegt Hendriks, comfortabel gezeten op een zitzak in de brainstormruimte (‘Hier mag je niet over het verleden praten, alleen over de toekomst’). ‘We gaven de architect een stapel science fiction boeken en dvd’s van Star Wars ter inspiratie.’ De hoekige futuristische vorm heeft een bijkomend voordeel. Decos is een papierloos kantoor en het is moeilijk kasten plaatsen tegen wanden die aan alle kanten schuin aflopen. ‘Je mag hier één keer papier mee naar binnen nemen en dan is het afgelopen’, zegt Hendriks. Het bedrijf heeft wel een printer, maar werknemers moeten zich eerst door een ballenbak worstelen om er te komen. Dat zal ze leren.

Lichtstraal bij de zonnewende
Wat opvalt, is de enorme hoeveel licht en ruimte in het pand. De verhouding vloeroppervlak-werknemer valt ruimschoots in het voordeel van het eerste uit. En er is één speciaal rond raampje in het dak waar tijdens de zonnewende in juni een lichtstraal schijnt op een meteoriet van zo’n 50 centimeter, vol metaal en loeizwaar. ‘Ruim 4 miljard jaar oud’, zegt Hendriks trots. ‘We hebben er ook een gekocht voor ons filiaal in India en één voor de Space-Expo.’

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum