Britse mkb’ers hebben sinds de Brexit veel kopzorgen

20-02-2023

Veel ondernemers in het Verenigd Koninkrijk worstelen met de bureaucratische rompslomp die ontstaan is sinds het land geen deel meer uitmaakt van de EU. Alsnog een zachte Brexit lijkt ook geen haalbare kaart.

 

Of het Verenigd Koninkrijk nu gaat voor een ‘Noorse’ of ‘Zwitserse’ relatie met de Europese Unie, of toch voor een volledig EU-lidmaatschap: de Londense ondernemer Andrew Lang is dat om het even. ‘Het belangrijkste is dat we weer deel gaan uitmaken van de Europese gemeenschappelijke markt,’ zegt de oprichter en eigenaar van Cycloc, een bedrijf dat ophangsystemen voor fietsen verkoopt.

Hij vertelt dat Cycloc sinds de Brexit een kwart van de totale handel in binnen- en buitenland kwijt is geraakt. ‘Het Europese vasteland is onze grootste afzetmarkt en ondanks het vrijhandelsakkoord dat het Verenigd Koninkrijk afgesloten heeft, is de bureaucratie overweldigend. Daar is niet goed over nagedacht door degenen die namens het VK over de Brexit onderhandelden met Brussel. Vooral de afhandeling van de btw is een nachtmerrie.’

De bureaucratische rompslomp die ontstaan is bij de handel met andere Europese landen is een groot probleem voor Britse mkb-bedrijven. ‘Grote bedrijven hebben vaak de middelen voor al dat papierwerk,’ zegt Lang, ‘maar ik moet in elk Europees land zelf op zoek gaan naar een tussenpersoon die de btw-zaken voor me regelt.’

Dat brengt volgens hem hoge kosten met zich mee. ‘We hebben nog een filiaal in Nederland opgezet om de handel makkelijker te laten verlopen, maar dat bleek te duur te zijn. Na een jaar hebben we dat dus maar weer gesloten.’ Hoop dat er op afzienbare termijn iets zal veranderen, heeft de ondernemer niet. ‘De Conservatieve regeringspartij wil niets veranderen aan deze harde Brexit en Labour heeft zich al uitgesproken tégen een terugkeer naar de Europese interne markt.’

 

Brussel uit het wetboek?

Onlangs waren er geruchten dat de Britse premier Rishi Sunak mogelijk toch iets ziet in een lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte – een optie die ook wel bekendstaat als een ‘zachte Brexit.’ Noorwegen en Zwitserland volgen dit model, dat bepleit wordt door pro-Europa denktank ‘UK in a Changing Europe’. De Britse publieke opinie lijkt ook die kant op te bewegen, nu de nadelen van de Brexit duidelijker zichtbaar zijn dan de voordelen.

 

‘Wij proberen te voorkomen dat we nog verder van de EU wegdrijven’

 

De Britse werkgeversorganisatie CBI zegt bij monde van woordvoerder Mark Penman echter dat dit ‘niet iets is waar onze leden nu over praten, dus wij zijn er niet mee bezig. Wij proberen te voorkomen dat we nog verder van de EU wegdrijven.’ Hij doelt op een wetsvoorstel dat de Conservatieven hebben ingediend om 43 jaar aan Brusselse wet- en regelgeving uit het Engelse wetboek te halen: zo hopen Brexiteers de banden met de EU voorgoed te kunnen verbreken.

Het Britse bedrijfsleven ziet dit initiatief met angst en beven tegemoet. ‘Het is een in politiek en economisch opzicht gevaarlijk spel dat wordt gespeeld,’ zegt CBI-baas Tony Danker. ‘De indieners van dat wetsvoorstel denken niet na over een mogelijke tegenzet van de EU, en waar die ons zou kunnen wegconcurreren. Als het VK eigen regels gaat opzetten, zal dat de handel met EU-landen verder bemoeilijken en nog meer papierwerk voor ons met zich meebrengen. De Conservatieve regering is voor deregulering maar riskeert juist een verdubbeling daarvan.’

 

Minder strenge regels

Als het Verenigd Koninkrijk verder wegdrijft van Brussel kán dat gunstig zijn voor een innovatieve bedrijfstak als medische technologie. Zo besloot het Duitse BioNTech onlangs om zijn kankeronderzoek van thuisland Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen. Daar zijn de regels over de omgang met persoonlijke patiëntgegevens sinds de Brexit namelijk juist minder streng dan binnen de EU.

Maar voor de meeste kleinere ondernemingen, die de ruggengraat vormen van de Britse economie, geldt het omgekeerde. Zoals Cycloc, dat bekende Britten als mode-ontwerper Stella McCartney en wielerkampioen Mark Cavendish tot haar klanten mag rekenen. Voor hen is het volgens Cycloc-oprichter Lang door de ‘Kafkaeske regelgeving’ sinds de harde Brexit-deal met de EU juist veel moeilijker geworden om klandizie op het vasteland te bedienen.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.